Nincs kegyelem: film készült a salgótarjáni sortűzről – itt Saul fia öli a magyart, nem is kapott egy fillért sem a filmalaptól

Nincs kegyelem: film készült a salgótarjáni sortűzről – itt Saul fia öli a magyart, nem is kapott egy fillért sem a filmalaptól

Film készült az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűzről; a Nincs kegyelem című, több mint másfél órás dokumentum-játékfilmet az ország több mozijában vetítik december 8-tól – a részletekről Matúz Gábor, a Közép-európai Média Intézet gyártásában készült produkció rendezője tájékoztatta az MTI-t.

A film arra épül, hogy 1956. december 8-án délelőtt karhatalmisták és szovjet katonák perceken keresztül lőtték az előző éjszaka elhurcolt munkások kiszabadítására összegyűlt fegyvertelen tömeget és a járókelőket a nógrádi megyeszékhely központjában – mondta el Matúz Gábor. A halálos áldozatok számát 47 és 131 közé teszik.

A főbb szerepekben Törőcsik Mari, Kubik Anna, Ráckevei Anna, Györgyi Anna, Gáspár Tibor, Nyakó Júlia, Szakács Tibor, Kántor-Müller Zsófia, Libor Laura, Dér Mária, Bátyai Éva, Varga Ádám és Balogh János látható, a narrátor Kútvölgyi Erzsébet.

A film elsősorban középiskolásokhoz és egyetemistákhoz szól, de az alkotók reményei szerint az idősebbek számára is érdekes lesz. A film három szereplőcsoport – gyilkosok, áldozatok és segítők – bemutatásával, felvillantásával próbálja meg érzékeltetni, milyen lehetett testközelből a hatvan évvel ezelőtti december 8. Salgótarjánban.

A rendező felidézte, hogy 2013-ban kezdték forgatni a filmet. Hozzátette, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlás december 6. és 1957. január 11. közötti időszaka kevésbé van jelen a filmművészetben, részben ezért is döntöttek úgy, hogy foglalkoznak a témával.

Hírdetés

A Horn-félék és a szovjetek még tárat is cseréltek

A rendező kitért arra, hogy a mai napig nem tudni, pontosan miért is kellett bekövetkeznie a tragédiának. Vannak, akik úgy vélik, hogy csapdába csalták a későbbi áldozatokat – eleve ezzel a szándékkal tartóztattak le két embert az előző éjszaka -, mások a véletlenek szerencsétlen összjátékának tudják be, ami történt. Tény, hogy a legtöbb embert menekülés közben, hátulról érték a lövések és több visszaemlékező szerint perceken át tartott a vérengzés, a karhatalmisták és a szovjet katonák még tárat is cseréltek a fegyvereikben.

A Nincs kegyelem című filmet december 8-tól Budapesten az Uránia, Balassagyarmaton a Madách, Salgótarjánban az Apolló, Székesfehérváron a Barátság, Szigetszentmiklóson a Nádasdy mozikban mutatják be.

A film létrejöttét támogatatta mások mellett Salgótarján önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »