Nincs előrelépés, az OĽaNO ragaszkodik Matovičhoz

Nincs előrelépés, az OĽaNO ragaszkodik Matovičhoz

Az SaS az Eduard Heger kormányfővel lezajlott találkozója után is kitart eredeti álláspontja mellett, hogy csak abban az esetben hajlandó aláírni az új koalíciós szerződést, ha Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter távozik a kormányból. Erről számolt be a TA3 vasárnapi politikai vitaműsorában Anna Zemanová, az SaS képviselői klubjának elnöke. Az OĽaNO képviselői klubjának elnöke, Michal Šipoš viszont kijelentette, ugyan még nincsenek információi a kormányfő és Sulík közötti találkozó részleteiről, de pártja ragaszkodik Matovič maradásához.

„Továbbra is érvényes az SaS álláspontja, hogy hajlandóak vagyunk egy új koalíciós szerződés aláírására” – jelentette ki Zemanová. Az említett találkozót viszont konstruktívnak nevezte. „Nem Eduard Heger kormányának egészével van a gond, az egyedüli problémát Matovič jelenti“ – hangsúlyozta. Mint mondta, ha a többi párt ragaszkodna hozzá, hogy Sulík is mondjon le a gazdasági miniszteri posztról, előbb meghallgatnák az érvelést, majd a miniszter fontolóra venné azt. Sulíkot azonban Zemanová az egyik legjobb miniszternek tartja. Azzal kapcsolatban, hogy az OĽaNO ragaszkodik Matovič maradásához, Zemanová megjegyezte, hogy a mozgalomnak mérlegelnie kell, kivel akar kormányozni.

A vitaműsor másik vendége, Šipoš feltételezése szerint, a héten minden bizonnyal elnökségi ülést tart az OĽaNO, ahol a koalíció jövőjéről tárgyalnak majd. Céljuk, hogy a jelenlegi kormánykoalíció a választási időszak végéig kitartson. Mint mondta, nem ért egyet Gyimesi György (OĽaNO) kisebbségi kormányra vonatkozó véleményével. A megoldást és az SaS követeléseit azonban nem tartja olyan egyszerűnek, mint ahogy a liberálisok képzelik. Kijelentette, hogy az OĽaNO nem hátrál meg, és nem hajlandóak lemondatni a mozgalom elnökét, mivel Matovič távozása számukra elfogadhatatlan. Hozzátette, nem látja értelmét annak, hogy egy „hatszázalékos” párt követeléseinek engedjenek a végtelenségig.

Hírdetés

az ellenzék ezért folytatja az aláírások gyűjtését az előrehozott választásokról szóló népszavazás kiírásához. Szerinte nemcsak Matovič személyével van gond a jelenlegi kormányban, hanem többekkel, akik közül például Daniel Lipšic speciális ügyészt nevezte meg.

Ján Blcháč a parlamenten kívüli Hlas-SD képviseletében megjegyezte, hogy maguk a polgárok is aktívan gyűjtik az aláírásokat. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy pártja tagja lenne-e egy esetleges kormánynak, melynek élén a Smer vezetője, Robert Fico állna. Viszont el tudná képzelni kormányfőként pártjának vezetőjét, Peter Pellegrinit, aki szerinte a leginkább felkészült személy a kormányzásra.

Šipoš felemlegette az ellenzék több ügyét, köztük a  pozsonyi Rázsochy befejezetlenül maradt kórházát. Takáč felrótta a kormánynak, hogy nem törődik az emberekkel, Zemanová pedig kijelentette, hogy elvárja Takáčtól és pártjától, hogy köszönetet mondjon Matovičnak, mivel senki más nem növeli annyira a Smer-SD népszerűségét, mint ő.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »