Németország tapasztalataira alapozva létrehozzák a romániai fenntarthatósági kódexet

Németország tapasztalataira alapozva létrehozzák a romániai fenntarthatósági kódexet

Egyetértési megállapodást írt alá a Kormány Főtitkárságán belül működő Fenntartható Fejlődés Főosztály és a Német Fenntartható Fejlődési Tanács a romániai Fenntarthatósági Kódex létrehozásáról.

„Ma újabb fontos lépést teszünk a Románia fenntartható fejlődésre vonatkozó nemzeti stratégiájának megvalósításában: lefektetjük a Fenntarthatósági Kódex alapjait. Kulcsfontosságú pillanat, mert Németország tapasztalatai alapján, ezen egyetértési megállapodás alapján megkezdjük a kódex kidolgozását, amely világosan és átláthatóan feltárja az üzleti környezet hozzáállását a fenntartható fejlődés elveinek alkalmazásához.” – mondta Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.

Hírdetés

A román fenntarthatósági kódex létrehozása átláthatóságot és összehasonlíthatóságot teremt az entitások fenntarthatósági teljesítménye tekintetében. Pontos referenciákat fog tartalmazni a nem pénzügyi beszámolási mechanizmusokról olyan szervezetek számára, amelyek a 1938/2016 számú, számviteli szabályok módosításáról és kiegészítéséről szóló rendelet hatáskörébe tartoznak.

Fontos megjegyezni, hogy az iparágtól és a nagyságtól függetlenül minden olyan szervezeti forma, amelyre nem vonatkozik a jelentési kötelezettség, önként alkalmazhatja a Fenntarthatósági Kódexet.

Az interaktív platformon keresztül készített jelentéseknek a következő kérdéskörökre kell kiterjedniük: fenntarthatóság, környezetvédelem, szociális és személyzeti kérdések, az emberi jogok tiszteletben tartása, a korrupció és a megvesztegetés elleni küzdelem. A Kódex kritériumai azt is meghatározzák, hogy jelentést kell készíteni az ezekhez a kérdésekhez kapcsolódó politikákról, eredményekről és kockázatokról.

A keret elfogadásának célja, hogy ösztönözze a magánvállalkozások és más szervezetek hozzájárulását a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó, 17 fenntartható fejlődési célkitűzés végrehajtási folyamatához, amelyet Románia a fenntartható fejlődési stratégiáján keresztül vállalt. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »