Németország megkezdi állampolgárainak kimenekítését Libanonból

Németország megkezdi állampolgárainak kimenekítését Libanonból

Németország megkezdi állampolgárainak kimenekítését Libanonból Mészáros Richárd2024. 09. 30., h – 19:52

Németország megkezdi állampolgárainak kimenekítését Libanonból az országban kialakult biztonsági helyzet miatt, egy német katonai repülőgép már úton van a libanoni fővárosba – jelentette be hétfőn a német szövetségi külügy- és védelmi minisztérium.

Hírdetés

A két tárca közösen kiadott közleménye szerint elsőként a kevésbé fontos munkaköröket betöltő állampolgároknak, így a nagykövetségi dolgozók családtagjainak és az egyéb ott élő, törékeny egészségi állapotú állampolgároknak segítenek elhagyni az országot. Hozzátették, hogy már azon is dolgoznak, hogyan tudnak majd segíteni mindazon szervezetek munkatársainak vagy magánszemélyeknek és családtagjaiknak az ország elhagyásában, akik később szeretnének távozni Libanonból akár repülővel, akár más úton. 

A külügyi tárca közölte, hogy az elmúlt hétvége óta a német diplomáciai testület Bejrútban, Rámalláhban és Tel-Avivban maradó dolgozói veszélyhelyzeti készültségben folytatják munkájukat. Hozzátették, hogy jelenleg 1800 olyan regisztrált német állampolgárról tudnak, akik Libanonban tartózkodnak. 

A német kormány azután hozta meg döntését a német állampolgárok részleges hazatelepítéséről, hogy az izraeli hadsereg immár csaknem két hete intéz sorozatos légitámadásokat a radikális síita mozgalom, a Hezbollah Bejrútban található bázisai ellen. A légicsapások hatására – amelyek halálos áldozatainak a száma már meghaladja az ezer főt – számos légitársaság törölte vagy csökkentette le a Libanonba közlekedő járatainak számát.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »