Németország is külön utakon szerzett vakcinákat

Németország is külön utakon szerzett vakcinákat

Kiderült, Németország szeptemberben kétoldalú megállapodást kötött a Pfizer–BioNTech gyógyszergyártókkal annak érdekében, hogy az uniós vakcinabeszerzésen túl további harmincmillió adag oltóanyagra tegyen szert.

A német egészségügyi minisztérium elmondása szerint az egyezségről az Európai Unió is tudott. Hozzátették: az uniós országok köthetnek külön megállapodást azokkal az oltóanyaggyártókkal, amelyekkel az EU is szerződött, de csak akkor, ha az EU megkötötte a saját szerződését, és ha a tagországok ellátását nem befolyásolja az újabb egyezség.

Hírdetés

Az Európai Bizottság egyik szóvivője azt nyilatkozta, nincs információja a németek kétoldalú szerződéséről, arra pedig nem volt hajlandó válaszolni, hogy ez sérti-e az EU-val kötött megállapodásokat. A szóvivő ugyanakkor arról számolt be: a tagországok kötelezettséget vállaltak, hogy nem folytatnak külön tárgyalásokat a gyógyszergyártó cégekkel az EU-s országok közötti versengés elkerülésének érdekében.

Ez akkor valósulhat meg, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja az orosz vakcinát, ami hónapokba telhet. A The Spectator brit hetilap cikke szerint a német–orosz tárgyalás arra késztetheti az EMA-t és az EU-t, hogy cselekedjenek és hangolják össze az intézkedéseiket. A cikk publicistája kiemeli, hogy ha ez nem történik meg, előfordulhat, hogy a Szputnyik V más úton fog a németekhez eljutni.

A külön úton folytatott tárgyalások egyrészt Németország aggodalmát fejezik ki, miszerint nem jut megfelelő mennyiségű vakcinához, másrészt az EU közös beszerzési programja miatti növekvő elégedetlenséget.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »