Németország ellenzi az élelmiszerek összetételének megváltoztatására irányuló miniszteri törekvéseket

Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter (Zöldek) forradalmat tervez a szupermarketekben. Jelentősen csökkenteni akarja a cukor, a zsír és a só arányát az élelmiszerekben. Ezért megbízta a Max Rubner Intézetet, hogy új recepteket dolgozzon ki – írja a Bild.

Az év végére az érintett élelmiszercsoportokra vonatkozó recepteknek készen kell állniuk és a gyakorlatba kell kerülniük”

– mondta a Bild című lapnak a mezőgazdasági minisztérium szóvivője.

Az intézet a múlt héten egy jelentést nyújtott be a minisztériumnak, amelyben azt kifogásolta, hogy az élelmiszerekben lévő cukor, zsír és só csökkentésére irányuló erőfeszítések „részben lelassultak vagy leálltak az elmúlt években”. Özdemir ezért nyomást gyakorol az élelmiszeriparra, és „objektív, tudományos alapon” kéri számon a hezitálást, mivel ez „mindannyiunk felelőssége”.

Az élelmiszergyártók védekeznek, és Özdemir miniszter ötletét „elfogadhatatlan beavatkozásnak” tartják.

Ön folyamatosan azt bizonygatja, hogy nem akar mentorálni és felülről diktálni, de aztán át akarja írni a recepteket. Ez nem nagyon fér össze”

– kommentálta Christoph Minhoff, az élelmiszeripari vezetője a miniszter törekvéseit. Majd felteszi a kérdést:

Mi jön ezután? A szakácskönyvek átírása?”

Egy másik koalíciós partner, a Szabad Demokrata Párt (FDP) szintén szkeptikus a mezőgazdasági minisztérium tervével kapcsolatban.

Hírdetés

A vállalatok azt termelik, ami eladható, vagyis amit az emberek szeretnek. Ha késztermékekről van szó, az emberek gyorsan ízletes ételt akarnak az asztalra tenni, és a politikusoknak ezzel nem lehet problémájuk”

– mondta Gero Hocker mezőgazdasági szakértő a Bild című lapnak.

De jó néhány orvos sem lelkesedik. Johannes Scholl, a Német Prevenciós Orvosi Akadémia munkatársa „tudományosan elavultnak” tartja Özdemir terveit.

Az elhízás és a cukorbetegség növekedésének valódi oka pedig a kenyérből, rizsből, burgonyából, tésztából és cukorból származó túl sok szénhidrát valamint a túl kevés testmozgás”

– mondta Scholl. Szerinte az embereknek a friss, feldolgozatlan élelmiszerekre kellene összpontosítaniuk étrendjükben.

Albert Stegemann, a CDU mezőgazdasági szakértője szintén bírálta a tervet.

Miután Cem Özdemir politikailag felsült az élelmiszerreklámok teljes betiltásával, most a receptekre vonatkozó állami előírásokat teszteli. Ez tolakodó és észszerűtlen”

– mondta.

A végén álljon itt azoknak az élelmiszereknek a jegyzéke, amelyek receptúráját a miniszter módosítaná:

joghurtok ízesített túró reggeli gabonafélék (kukoricapehely, müzli) limonádék fagyasztott pizzák bébiételek készételek csecsemőknek kenyér és péksütemények füstölt húsok és húskészítmények tésztaszószok öntetek fagyasztott ételek tejitalok levesek párolt hús konzervek


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »