Németh Zsolt a Wlachovský-találkozó után: Káčerrel nem lehet folytonosságot vállalni a kétoldaló viszonyban

Németh Zsolt a Wlachovský-találkozó után: Káčerrel nem lehet folytonosságot vállalni a kétoldaló viszonyban

Németh Zsolt (Fidesz), a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke hétfőn hivatalában találkozott a Budapesten tartózkodó Miroslav Wlachovský szlovák külügyminiszterrel. Németh Zsolt a Ma7-nek összefoglalta a találkozón elhangzott leglényegesebb témákat.

Németh Zsolt olvasóinknak elárulta, hogy az új szlovák külügyminiszterrel már évtizedek óta kapcsolatban állnak, s azt sem titkolta, milyen nagy különbséget lát Wlachovsky és elődje, Rastislav Káčer között. 

„A találkozónknak az is nagy súlyt adott, hogy egy olyan partner látogatott el hozzánk, akivel az egyik legnagyobb volumenben bonyolítjuk le a kereskedelmi forgalmat. Teljes kereskedelmünk több mint 6%-át Szlovákiával folytatjuk.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a Fidesz kormányra lépésekor 22 határösszeköttetési pont volt, ami az idei esztendőre 40-re növekedett. Ez önmagáért beszél, szinte megkétszereződött ez a lehetőség.

Ennek a gazdaságra, az emberek közötti kapcsolatokra, de a nemzetpolitikára is nagy hatása van. A felvidéki magyarságnak sokkal könnyebbé vált az anyaországgal való  hétköznapi kapcsolattartás a színházba-járástól a bevásárló utakig – hangsúlyozta Németh Zsolt. 

Hírdetés

A Külügyi Bizottság elnöke hozzátette, „természetesen érintettük a külpolitika összefüggéseit is. Az ukrán háború vonatkozásában a szlovák félnek az az álláspontja, hogy határozottan kiállnak Ukrajna mellett és Oroszország ellen. 

Itt vannak hangsúlybeli különbségek a megközelítéseink között. Tényleg csak hangsúlybelinek mondanám ezt, tehát nem csak diplomáciai fordulat ez a részemről. Hiszen mi is úgy gondoljuk, hogy a célunk nem lehet más, mint hogy Ukrajna függetlenségét és területi integritását sikerüljön helyreállítani.

Ez iránt elkötelezettek vagyunk – minden ezzel ellentétes híresztelés ellenére. És azt is fontos célkitűzésnek tartjuk, hogy Oroszország ne jelethessen a jövőben veszélyt Közép-Európa és a szomszédai számára. Magyarország a közelmúltban nagyon jelentős haderőfejlesztést hajtott végre,elértük a 2%-os GDP-arányos haderőráfordítási szintet. A védelmi ipar területén is vannak kilátások arra, hogy hagyományosan fejlett szlovákiai és a fejlődő magyar védelmi ipar együttműködjön” – húzta alá Németh.

Németh hangsúlyozta, „kora ifjúsága óta ismerem a külügyminiszter urat, aki a 90-es évek elején a Fidesz felvidéki táboraiban is részt vett. Előadást tartott, és azóta is tartjuk a kapcsolatot. Édesapja pedig az egyik legrangosabb szlovák műfordító, aki most talán éppen a tizedik Mikszáth-kötet szlovákra fordításán dolgozik. Nem csodálkozom, hogy számára a V4 nagyon fontos elköteleződést jelent”.

Németh hozzátette,

„örvendetesnek tartom Wlachovský úr budapesti látogatását azért is, mert noha ő a kontinuitást hangsúlyozta, a személyes látogatása meggyőzött arról, hogy nem folytatja elődje, Rastislav Káčer politikáját. Ugyanis a kačeri külpolitikával nem lehet folyamatosságot vállalnia egy szlovák külügyminiszternek magyar vonatkozásban, hiszen Káčer nagyon sok kárt okozott a magyar-szlovák kapcsolatokban”.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »