Nem várt helyről kapott segítséget Putyin: a CIA szerint nem az orosz elnök rendelte meg Navalnij halálát

Nem várt helyről kapott segítséget Putyin: a CIA szerint nem az orosz elnök rendelte meg Navalnij halálát

Az amerikai hírszerzés szerint habár az orosz elnök megtehette volna, de nem volt érdekében, hogy éppen a választások előtt ölesse meg a nyugatbarát aktivistát.

A CIA és más amerikai hírszerző ügynökségek megállapították, hogy az orosz hatóságoknak nem volt közük Alekszej Navalnij halálához – írta a Wall Street Journal az ügyet ismerő személyekre hivatkozva.

Navalnij, aki hosszú börtönbüntetését töltötte egy korábbi, csalás miatt hozott ítéletének megszegése és „szélsőséges tevékenysége” miatt, február 16-án halt meg az észak-oroszországi Jamalo-Nyenyec Autonóm Körzet egyik büntetőtelepén. Az orosz börtönhatóságok magyarázta szerint a nyugatbarát ellenzéki aktivista halála nem volt bűncselekmény.

Azt közölték, hogy a 47 éves férfi egy séta után hirtelen rosszul lett, majd összeesett, és hiába próbálták újraéleszteni. Navalnij halotti bizonyítvány szerint természetes halállal halt meg.

Egyes nyugati politikusok és a Korrupcióellenes Alapítvány (FBK), amelyet Navalnij korábban vezetett, azonban ragaszkodott ahhoz, hogy az orosz hatóságok állnak az aktivista halála mögött. „Félreértés ne essék. Putyin orosz elnök felelős Navalnij haláláért” – mondta az aktivista halálát követően Joe Biden amerikai elnök, anélkül, hogy állítását bizonyította volna.

Hírdetés

A CIA nem így látja

Wall Street Journal szerint most azonban az amerikai hírszerző ügynökségek, köztük a hírhedt CIA arra a következtetésre jutottak, hogy

Vlagyimir Putyin "valószínűleg" nem adott parancsot Navalnij megölésére.

A lap szerint az értékelés egy sor adaton alapul, például titkos hírszerzési adatokon és a nyilvánosan elérhető tények elemzésén, beleértve „halálának időzítését és azt, hogy ez hogyan árnyékolta be Putyin újraválasztását”. Navalnij egy hónappal az orosz elnökválasztás előtt halt meg, amelyen Putyin a szavazatok 87,28 százalékát szerezte meg.

A források hozzátették, hogy az amerikai hírszerzés értékelése „nem vitatja Putyin vétkességét Navalnij haláláért, hanem azt állapítja meg, hogy valószínűleg nem ő rendelte el azt abban a pillanatban”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy olvasta a Wall Street Journal cikkét, amelyet „szombati olvasmánynak” nevezett.

(Mandiner nyomán)

Korábban írtuk: Peszkov: egyelőre nincsenek meg az orosz-ukrán béketárgyalások feltételei


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »