Nem tárgyalt Dolinková leváltásáról a parlamenti bizottság

Nem tárgyalt Dolinková leváltásáról a parlamenti bizottság Mészáros Richárd2024. 09. 24., k – 15:21

Kedden nem tárgyalt a parlament egészségügyi bizottsága a Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi miniszter leváltásáról szóló indítványról. A bizottság határozatképtelen volt, mivel nem volt jelen kellő számú képviselő.

Hírdetés

Dolinková visszahívását ellenzéki képviselők kezdeményezték, és kifogásolták, hogy kedden nem tárgyaltak az indítványról. Tomáš Szalay (SaS) úgy fogalmazott, ezzel csak a szenvedést hosszabbítják meg. „Értem, hogy a miniszter és a kormánytagok nem jöttek el, hiszen igyekeznek késleltetni a miniszter távozásának időpontját” – jegyezte meg.

Peter Stachura (KDH) sajnálatát fejezte ki. Szerinte a bizottságban „szűk körben” is megvitathatták volna, miért akarják leváltani Dolinkovát. Oskar Dvořák (PS) bejelentette, kész a plenáris ülésen megfogalmazni a kritikáját. „Ha a bizottság nem akar tárgyalni róla, ha nem akarnak beengedni bennünket a kórházba, akkor a plenáris ülésen fogok mindent elmondani” – közölte. Marek Krajčí (Szlovákia, Za ľudí, KÚ) azt mondta, reméli, a kormány is elgondolkodik azon, hogy a megfelelő személy áll-e az egészségügyi tárca élén.

A Dolinková leváltására irányuló indítványt szeptember 11-én nyújtotta be az ellenzék. Egyebek között a trencséni kórház állapota, és a helyreállítási tervből finanszírozott projektek terén tapasztalható mulasztások miatt bírálják. Az állami tulajdonú Általános Egészségbiztosító rossz gazdálkodását is felrótták a miniszternek. Dolinková visszautasította a bírálatokat és a leváltására felhozott indokokat, és közölte, készen áll arra, hogy megvédje magát a parlamenti ülésen. A parlament a jelenlegi, 19. ülés végén tárgyalja az egészségügyi miniszter leváltására vonatkozó indítványt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »