Nem szerepel a kormány munkatervében a kisebbségi törvény

Nem szerepel a kormány munkatervében a kisebbségi törvény

Nem került be a kormány 2023-as törvénykezési tervébe a kisebbségek jogállásáról szóló törvény. A munkaterv a minisztériumok és állami szervek feladatait tartalmazza, a tárcaközi egyeztetésre bocsátott anyag véleményezése hétfőn zárul, a kisebbségi törvény tervezetével kapcsolatos feladatok azonban nem szerepelnek benne – erősítette meg a TASR hírügynökségnek Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos.

Hozzátette, nem tudja, hogy miért maradt ki a Štefan Holý által előterjesztett tervből a kisebbségi törvény.

Hírdetés

Ravasz Ábel, a Bél Mátyás Intézet vezetője, korábbi romaügyi kormánybiztos felhívta a figyelmet, hogy az úgynevezett kisebbségi törvény nemcsak a kormányprogramban szerepel, hanem a kormány 2022-es törvényelőkészítési feladatai között is. „Ez az ígéret nem teljesült, ezért a szakmai szervezetek elvárták, hogy bekerül a 2023-as tervek közé. A nemzetiségi kisebbségek számára elfogadhatatlan, hogy ez nem történt meg” – jelentette ki Ravasz, emlékeztetve, a kormányprogram azzal indokolja a törvény elfogadását, hogy elengedhetetlen a kisebbségek asszimilációjának lassításához.

A Bél Mátyás Intézet aláírásgyűjtést indított a tervezet besorolása érdekében, ehhez a hétfői nap folyamán még lehet csatlakozni.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »