Nem sikerült a néppárt baloldali részének manővere

Nem sikerült a néppárt baloldali részének manővere

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője szerint nem sikerült az Európai Néppárt (EPP) baloldali részének manővere a Fidesz kizárására a szervezet szerdai, brüsszeli ülésén.

Szájer József az ülés után telefonon az MTI-nek azt mondta: az EPP 13 tagpártja kezdeményezte a Fidesz kizárását, és a szerdai tanácskozáson vita volt erről.

Úgy folytatta: a néppárt vezetése és a Fidesz együtt azonban úgy döntött, hogy alakítanak egy bizottságot és kizárás helyett azt vizsgálják majd, „hogyan alakul az EPP és a nagyobbik magyar kormánypárt viszonya”. Háromtagú bizottságot alakít a Fidesz is, és ezeket a vitákat az EP-választások után akarja lezárni – tette hozzá.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a döntés majdnem egyhangúlag született a néppártban.

Sikertelennek nevezte az említett „manővert”, amely a néppárt baloldali része, illetve a szocialisták és a liberálisok részéről Magyarország és a Fidesz bevándorláspolitikája ellen irányult.

Hangsúlyozta: a Fidesz önként vállalta, hogy nem gyakorolja jogait ez alatt az időszak alatt és az EP-választások után visszatérnek arra, hogy a két szervezet viszonyát vizsgálják. A Fidesz tagsága ezzel nem szűnik meg, csupán „befagyasztásra kerül” – mondta a képviselő.

Szájer József szólt arról is, hogy a néppárt annak idején, 2000-ben ezt az eljárást alkalmazta Ausztria esetében is, és Wolfgang Schüssel akkori kancellár, aki akkor a vizsgálat tárgya volt, most az EPP háromtagú vizsgálóbizottságának egyik tagja lesz. Az Osztrák Néppárt is önként vállalta az említett esetben, hogy nem gyakorolja jogait egy ideig – jegyezte meg.

Óriási győzelem a Fidesznek, óriási vereség a bevándorláspárti erőknek

Szakértők szerint győzelmet aratott a Fidesz az Európai Néppárt (EPP) szerdai ülésén.

Orbán Viktor miniszterelnök az EPP ülése után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig. „Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem, négy választást nyertünk meg a magyar polgárok akaratából. A kormányfő, a Fidesz elnöke úgy fogalmazott: „A legutóbbi három európai parlamenti választáson 47, 56 és 52 százalékot kaptunk. Nyilván egy ilyen párt nem engedi meg magának, hogy felfüggesszék vagy kizárják, mert akkor inkább feláll és távozik.”

Ifjabb Lomnici Zoltán, alkotmányjogász az M1 aktuális csatorna szerda esti Híradójában azt mondta: az ülésen történtek óriási győzelmet jelentenek a Fidesznek, egyúttal óriási vereséget a bevándorláspárti erőknek.

Súlyos vereséget szenvedtek azok az erők, politikai szereplők,  amelyek, illetve akik a Fidesz kizárását szerették volna elérni – tette hozzá Lomnici Zoltán, megjegyezve: hiába ment Brüsszelbe Soros György fia, Alex Soros is, sem neki, sem Judith Sargentininek sem sikerült kikényszerítenie, hogy kizárják, vagy felfüggesszék a Fideszt.

A történtek magyar belpolitikai helyzetre gyakorolt hatásairól Lomnici Zoltán azt mondta: az ellenzéki pártok „ebből a szempontból nem hitelesek”. Minden józan magyar ember tudni fogja, hogy újabb csatát vívott Orbán Viktor miniszterelnök, sikeresen.

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető kutatója hangsúlyozta: Orbán Viktornak sikerült megakadályoznia, hogy az EPP liberális és baloldali szárnya győzelmet arasson a kereszténydemokraták felett. Értékelése szerint a „csata” győzelemmel ért véget, de a „háború” ettől még folytatódni fog európai szinten és a néppártban is.

Berlusconi: ez a lehető legjobb megoldás a Néppárt és a Fidesz számára is

Az Európai Néppárt (EPP) és a Fidesz  számára a  legjobb megoldásnak nevezte Silvio Berlusconi a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke szerda este kiadott közleménye Orbán Viktor bejelentését, miszerint a magyar kormánypárt egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az EPP-ben.

A volt olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az EPP és a Fidesz közti „megállapodás” egyrészt nem gyengíti az EU legjelentősebb politikai családját az európai választások előtt néhány héttel. Másrészt – tette hozzá Silvio Berlusconi – időt ad a Fidesz állásfoglalásának „nyugodt értékelésére”.

Hírdetés

Berlusconi hozzátette, a Hajrá Olaszország, valamint ő is személyesen mindent megtett annak érdekében, hogy az EPP az európai parlament első számú frakciója legyen, és ebben az Orbán Viktorral való kiváló kapcsolata is szerepet játszott.

„Közösen akarjuk megváltoztatni ezt az Európát hatékonyabbá téve és közelebb hozva a polgárok igényeihez: ehhez azonban erősnek és egységesnek kell lennünk” – írta Silvio Berlusconi.

A német CDU elnöke üdvözli a Fidesz európai néppárti tagságának felfüggesztését

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer üdvözli, hogy az Európai Néppárt (EPP) vezetősége 190:3 arányú szavazással eldöntötte, hogy felfüggesztik a Fidesz tagságát egy értékelő testület jelentésének leadásáig – közölte szerdán a CDU.

A közlemény szerint az EPP úgynevezett politikai közgyűlésének brüsszeli tanácskozásán hozott döntés „konkrétan azt jelenti, hogy a Fidesz ez idő alatt nem rendelkezik azzal a joggal, hogy részt vegyen üléseken, szavazzon, személyi javaslatokat tegyen és indítványokat terjesszen elő”.

A közleményben idézték a pártelnököt, aki kiemelte: a tagság „befagyasztása esélyt ad a Fidesznek arra, hogy teljes mértékben eloszlassa a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy osztja-e az EPP közös értékeit, és hogy ezen az alapon lehetséges-e a jövőben a bizalmon nyugvó együttműködés”, ugyanakkor „biztosítja, hogy a Fidesz mindennek tisztázásáig nem gyakorolhat befolyást az EPP politikai irányvonalára”‘.

Annegret Kramp-Karrenbauer hozzátette: az EPP egy „nagyon nyílt és demokratikus vitában kidolgozott egy közösen vállalható kompromisszumot, és most egységesen a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásra összpontosít, hogy a következő törvényhozási ciklusban is Európa legnagyobb politikai ereje legyen”.

A CDU elnöke a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióra (CSU) és az EPP EP-választási csúcsjelöltjére, a CSU-s Manfred Weberre utalva aláhúzta: „mindezen kívül annak is nagyon örülök, hogy együtt sikerült az eljárás alatt végig nagyon szoros egyeztetést folytatni a CDU és a CSU között, valamint közös csúcsjelöltünkkel, Manfred Weberrel”.

A testvérpártok „együtt fognak hozzá a választási kampányhoz is”, ez a munka a választási program hétfői bemutatásával kezdődik – tette hozzá Annegret Kramp-Karrenbauer, utalva arra, hogy március 25-én a CDU és a CSU elnöksége egy közös berlini ülésen elfogadja a EP-választásra közösen készített programot, ami szakítás a legutóbbi, 2014-es EP-választáson alkalmazott megoldással, amikor külön-külön dolgoztak és egymástól eltérő programmal indultak neki a kampánynak.

Az osztrák kormánypártok – az osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) – eltérően ítélték meg az EPP határozatát.

Othmar Karas, az ÖVP csúcsjelöltje utolsó esélyként értékelte a Fidesz számára, hogy a felfüggesztés ideje alatt egy vizsgálóbizottság fog értékelést készíteni.
„Ez az utolsó, de tényleg az utolsó esély” – szögezte le Karas szerda délután az ORF rádió műsorában, más pártok jelöltjeivel közös kerekasztal beszélgetésen.
Karas egyben új döntőbírósági és szankciós mechanizmusokat követelt a hasonló esetek kezelésére.

Harald Vilimsky, az FPÖ főtitkára ugyanakkor ismét felajánlotta Orbán Viktor miniszterelnöknek az együttműködést. „Megaláztatásnak tartom, hogy a magyar kormányfőt egy kiebrudalják  pártcsaládjából, ugyanakkor nagyon örülnék, ha pártjával vállvetve együtt dolgozhatnák egy reformfolyamaton” – tette hozzá Vilimsky.

Az osztrák kormány parlamenti ellenzéke, a szociáldemokraták, a zöldek és a Most túl enyhének nevezték az EPP eljárását a Fidesszel szemben.

Ellenzéki pártok a Fidesz vereségeként értékelték az EPP ülésén történteket

Ellenzéki pártok a Fidesz vereségeként értékelték az Európai Néppárt (EPP) szerdai brüsszeli ülésén történteket, közülük többen sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az EPP nem zárta ki a Fideszt.

Orbán Viktor miniszterelnök az EPP ülése után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az EPP-ben az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője Facebook-posztjában úgy reagált: a Fidesz elveszítette érdekérvényesítő képességét, „Magyarország viszont nem veszítheti el!”. Hozzátette: „mostantól nekünk kell megvédenünk Magyarország érdekeit az Európai Unióban, mert Orbán Viktor erre már nem képes.” Kitért arra is, hogy az MSZP aláírásgyűjtést kezdeményez az ország európai uniós tagságáért.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese közleményében azt írta: pártjuk sajnálattal értesült a Fidesz „országvesztő hazárdjátékának újabb epizódjáról”. Még ha az Európai Néppárt meg engedte is a Fidesznek, hogy „szégyenteljes helyzetét valamiként szépítendő, önként beleegyezhessen” tagsági jogainak felfüggesztésébe, a jobbikos politikus értékelése szerint egyértelmű, hogy a Fidesz megtette első konkrét lépését az Európai Unió elhagyására.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője szerda este Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnököt és a Fideszt gyakorlatilag „kitették” az Európai Néppártból. „Megpróbálhatják bebizonyítani ennek az ellenkezőjét, de a valóságban ez történt” – tette hozzá.

A DK EP-választási listáját vezető Dobrev Klára azt mondta: „bármit is próbál elmagyarázni Orbán, ez bizony hatalmas nagy kudarc”. Dobrev Klára szerint arra is fel kell készülni, hogy Orbán Viktor megpróbálhatja kivezetni Magyarországot az Európai Unióból, ezért a DK aláírásgyűjtést indít ennek megakadályozásáért.

Demeter Márta és Keresztes László Lóránt, az LMP társelnökei az MTI-hez eljuttatott közleményükben úgy vélekedtek: a Fidesz számtalanszor bizonyította, hogy nem hajlandó és nem is képes a magyar emberek képviseletére az Európai Parlamentben. Az EPP pedig azt bizonyította, hogy „ugyan megrémült attól, hogy az EP-kampányát alááshatja a Fidesz negatív megítélése, de még a saját belső problémáinak megoldására is képtelen, miközben éveken át elnézte, és ezzel legitimálta a Fidesz elfogadhatatlan intézkedéseit” – írták a képviselők, hozzátéve: „mindezzel csak még egyértelműbbé vált, hogy nem lehet az Európai Néppártra bízni Európát”.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője Facebook-posztjában azt írta: ami most történik, „nem Orbán terve”, az ő terve az EPP jobbra húzására megbukott. Úgy fogalmazott: „Orbán blöffjátéka véget ért”, lenézte és alábecsülte azokat a kereszténydemokrata értékeket valóban komolyan vevő pártokat (a „hasznos idiótákat”), akik ma „ritka nagy pofont” osztottak ki neki.

A Magyar Liberális Párt közleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az EPP megfutamodott, és nem zárta ki a Fideszt a pártcsaládból. A párt szerint a Fidesz „kiebrudalásával” Magyarország pozíciója jelentősen rosszabb lesz az új uniós költségvetés kialakításánál. A Fidesz tagságának felfüggesztésével Magyarország gyengébb és kiszolgáltatottabb ország lesz – tették hozzá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »