Nem lesz Horthy-szobor Perkátán

Nem lesz Horthy-szobor Perkátán

Úgy tűnik, Perkátán csak gondot okoznak a szobrok. Történt ugyanis, hogy 2013-ban az egyik képviselő egy Petőfi-mellszobrot adományozott a Székesfehérvár és Dunaújváros között fekvő falunak, idén tavasszal azonban arról szóltak a hírek, hogy inkább elvinné az alkotást az adományozó. Petőfi büsztje mégis maradt: továbbra is a falu egyik központi helyén van, kissé rémült arcával rendületlenül nyugat felé tekint, csakúgy, mint a tettre kész Kossuth Lajos./

Erre néz az iskola udvarában álló Pongrácz Gergely-szobor is, amelyet az 1956-os emlékév alkalmából avattak, rögtön Mátyás király mellszobrának szomszédságában, aki inkább északra tekint.

Majdnem tovább bővült a magyar történelmi alakok perkátai panteonja: május 20-án itt tervezték felavatni az ország negyedik Horthy Miklós-szobrát. A Fejér megyei település képviselő-testülete azonban hétfőn visszavonta a kiadott engedélyt.

De hogy került volna Horthy Miklós Perkátára? Úgy tűnik, hogy teljesen véletlenül. A kormányzó ugyanis nincs konkrét kapcsolata a faluval. Három magánszemély kereste meg a fideszes polgármestert, Somogyi Balázst azzal, hogy felajánlanának egy Horthy-szobrot a településnek, amelyhez tulajdonképpen csak helyet kérnek, minden egyéb költséget ők állnak. Mint kiderült, a három szóban forgó magánszemély az Új Magyar Gárda tagja. A polgármester a szoborról döntő, április 20-ai képviselő-testületi ülésen jelezte: a három kérelmező helyi lakos tisztában van vele, hogy a volt kormányzó személye megosztó, de szerintük a magyar társadalom megérett az új szobor elfogadására.

Hírdetés

A Magyar Királyság kormányzója nem véletlenül nem népszerű téma a szobrászok és mecénások körében. Miközben egyértelműen Magyarország 20. századi történelmének egyik igencsak meghatározó alakja, a nevével fémjelzett rendszer máig politikai és történészi vita tárgya. Mégis: 2012-ben Csókakőn, 2013-ban először Hencidán, majd ugyanebben az évben Budapesten, az emlékművekkel egyébként is túlterhelt Szabadság téren álló Hazatérés temploma előterében avattak szobrot a kormányzónak. A perkátai szoborállítás ügye ismét felborzolta a kedélyeket. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció tüntetést tervezett, a Raoul Wallenberg Egyesület, illetve az MSZP tiltakozott, de még Lázár János kancelláriaminiszter is jelezte: a kormány nem fog emlékművet állítani Horthynak, bár nem fogja megakadályozni sem, ha egy közösség így döntene.

Még múlt pénteken, telefonon értük el az egyik adományozót, Kun Barnát, aki lapunknak elmondta: szerinte eljött az ideje, hogy rendberakják a dolgokat Horthy Miklós körül. A szobrász személye iránt is érdeklődtünk, de kiderült, hogy a mellszobor alkotója a várható közfigyelem miatt a háttérben akar maradni, nem vállalja névvel az alkotását. A szobor egyébként ott pihen Kun Barna házában, de aznap nem akarták nekünk megmutatni. Szintén pénteken a polgármester lapunknak is megerősítette azt, amit az önkormányzat ülésén elmondott: jogi akadályát nem találták a szobor felállításának, költségük nem volt vele, cenzorként pedig nem akartak működni: úgy gondolták, hogy a három magánember saját költségén szabadon kifejezheti véleményét a falu közterén.

Arról azon az ülésen egyébként nem esett szó, hogy a perkátaiak támogatják-e a szobor felállítását. Mi azért kicsit körbekérdeztünk. Meglepetésünkre a legtöbben az országos televíziók híradásaiból értesültek arról, hogy szobrot avatnak a faluban, bár volt, aki úgy tudta, hogy nem a kormányzó, hanem a fia, Horthy István kap szobrot. Mások egyáltalán nem hallottak a dologról. Megint mások azon csodálkoztak, hogy a fideszes polgármester belement a gárdisták által kezdeményezett szoborállításba. De az általunk megkérdezett perkátaiakat egyébként nem zavarja a szobor: többen is voltak, akik szerint minden egykori államférfinek kéne szobrot állítani, így akár Kádár Jánosnak is járna egy. – Akkoriban nyolc malacért kaptam egy autót. Most mit kapok nyolc malacért? – kérdezte például egy úr nosztalgikusan az előző rendszerre utalva.

Hétfőre aztán változott a helyzet: még csütörtökön levélben tiltakozott a Függetlenek Perkátáért Egyesület, illetve a faluban és az interneten aláírásgyűjtésbe kezdtek a szoborállítás ellen. Online százharminchat aláírás gyűlt össze, írásban pedig még több, ennyi pedig elég volt a polgármesternek, hogy meggondolja magát. Hétfőn javaslatot nyújtott be az engedély visszavonására, amit a képviselők többsége megszavazott, így végül mégsem lesz Horthy-szobor Perkátán. A Sport utca és a Dózsa György utca találkozásánál, a szépen rendben tartott kastély szomszédságában a talapzat egyébként már elkészült.

Az árnyas ligetben korábban egy ivókút volt, amit megrongáltak; a talapzattól pár méterre pedig a 2008-ban született gyerekek névsorát vésték fel egy oszlopra. Azt viszont már sosem fogjuk megtudni, hogy merre nézett volna Horthy Miklós. A talapzat elhelyezéséből arra tippelnénk, hogy kelet felé.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »