Nem írnak ki szavazást a tálibok, ehelyett megkezdték a leszámolásokat

Tart a külföldiek és egyes afgán csoportok kimenekítése a kabuli reptéren keresztül. A német kormányszóvivő szerint egy német férfira rálőttek, amikor a reptér felé tartott, de túlélte a támadást. Kaotikus a helyzet, eddig mintegy 20 ezer ember sikerült kimenekíteni – hangzott el az M1 Híradójában.

Továbbra is nagy a káosz az afgán főváros repülőterén. Kabulból az Amerikai Egyesült Államok,az európai országok és számos más állam folyamatosan evakuálja állampolgárait és a diplomáciai képviseletek személyzetét.

Azokat az afgánokat is nagy létszámban hozzák ki, akik segítették a NATO-csapatok munkáját, mert a tálibok megtorlásától tartanak. A hatalmas tömeg miatt azonban nem megy zökkenőmentesen a kimenekítés, egy brit férfi például vasárnap ért ki a kabuli reptérre és csak csütörtökön érkezett meg a németországi Frankfurtba.

Egy NATO hivatalnok arról számolt be, hogy vasárnap óta már több, mint 18 ezer embert szállítottak el Kabulból, a hét végén pedig a tervek szerint megduplázzák ezt a számot.A németek pedig, miután egy német állampolgárra rálőttek a reptérre vezető úton, Kabul környékéről helikopterrel szállítják el azokat, akik beutazási engedélyt kapnak Németországba.

„Ezek a gépek sajnos nem tudnak elrepülni Mazar-i-Sarifba, vagy Hindukusba. De aki Kabul térségében tartózkodik, az számíthat arra, hogy kihozzuk” – mondta Eberhard Zorn a német hadsereg parancsnoka.

Közben a tálibok igyekeznek megszilárdítani hatalmukat az országban. A hatalomátvétel óta először voltak pénteki imák az országban. A mecsetekben a tálib hitszónokok a megbékélésről és konszolidációról beszéltek.

Hírdetés

„Azt üzenjük testvéreinknek, akik az előző kormány pártján álltak, hogy jöjjenek, álljanak mellénk, és kéz a kézben építsük fel az országot az iszlám elvei alapján” – üzente az egyik egység parancsnoka az ima után.

A tálibok országos vezetése is kijelentette, nemzeti egységkormány felállítását tervezik.

Azt azonban megerősítették, hogy nem terveznek választásokat kiírni.

„Mostanra hatalmi vákuum alakult ki, nincs idő arra, hogy választásokat írjunk ki. Nincs alkotmányunk, egy új alaptörvényt kell megtervezni és elfogadni. Ez sok munkát jelent, amivel később foglalkozunk. Most arra van szükség, hogy felállítsunk egy új kormányt” – fogalmazott Szuhail Sahín tálib szóvivő.

A nemzetközi közösség egyelőre kivár, az ENSZ főtitkára is csak akkor tárgyalna az új vezetéssel, ha megalakul az új kormány. „Kész vagyok tárgyalni, ha világos, hogy kivel és milyen céllal kell beszélnem. Reméljük, hogy lesz mód egy befogadó kormány kialakítására Afganisztánban” – nyilatkozta Antonio Guterres.

Az azonban egyelőre koránt sem biztos, hogy olyan gyorsan sikerül megszilárdítani a tálib uralmat az országban, mint ahogy az iszlamisták azt gondolták. Egyre több városban törnek ki tüntetések.

Dzsalálábádban ezrek vonultak az utcára az afgán állami lobogóval, és a tálibok csak fegyverrel tudták szétzavarni a tüntetést. Kabulban pedig a kormányzatban dolgozó nők tiltakoztak az ellen, hogy az iszlamisták el akarják távolítani őket a munkahelyükről.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »