Nem hajtják be a kamupártokra kiszabott bírságokat

Nem hajtják be a kamupártokra kiszabott bírságokat

Mintegy kétmilliárd forint bírságot nem tudott behajtani a 2014-es országgyűlési választáson indult pártokon az eltelt csaknem négy év alatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Mindössze 3,9 millió forintot sikerült befizettetni – derült ki a Nemzeti Választási Iroda összegzéséből. A bírságokat – összesen 1,96 milliárd forintot – határidőre vissza nem szolgáltatott ajánlóívek miatt szabták ki legtöbbször a helyi választási bizottságok.

A függetlenként vagy a pártok által indított egyéni képviselőjelölteknek fejenként 500 választópolgár aláírását kellett megszerezniük, hogy megkaphassák a jelölteknek járó egymillió forintos állami kampánytámogatást. Ha egy párt legalább 27 egyéni jelöltet tudott állítani (és ezzel országos listát), újabb 149 millió forintot kaphatott, amit eredménytől függetlenül nem kellett visszaadni (egy idei törvénymódosítás miatt 2018-ban már vissza kell fizetni, ha nem érik el az egyszázalékos listás szavazati arányt). A pénz sokak fantáziáját megmozgatta 2014-ben, hiszen – mivel egy választópolgár több jelöltet is ajánlhatott – az ajánlóívek cserélgetésével, lemásolásával könnyen el lehetett érni a minimális ajánlást.

Az egyik vállalkozó szellemű párt a 2008-ban alapított Magyar Demokratikus Unió (MDU) volt.

A szervezet a 2014-es választásra 17 egyéni képviselőjelöltet tudott állítani, így 17 millió forint kampánytámogatásra szert téve.

Hírdetés

A párt azóta először idén november 10-én egy MTI-közleményben adott életjelet magáról. Ebben bejelentették: a párt vezetősége és tagsága készen áll a 2018-as választásra, továbbá „tartozása nincs, és a párt ellen nem folyik semmilyen eljárás”. Ez annak fényében igencsak különös, hogy a választási iroda tájékoztatása szerint az MDU összesen 54,8 millió forint bírságot kapott a választási bizottságoktól a 2014-es választás kapcsán, amiből a mai napig nem fizetett be semmit. A büntetést 1080 ajánlóív miatt szabták ki, amiket nem vittek vissza idejében. 2014 és 2016 között a tartozást minden évben beadta az adóhivatalhoz végrehajtási eljárásra a választási iroda – ám az eljárások eredménytelenek voltak. Az adóhatóság idén november 7-én kelt levelében tájékoztatta a választási irodát arról, hogy végrehajtható vagyon hiányában az MDU esetében a végrehajtási eljárást megszüntették. Vagyis három nappal az után, hogy az adóhatóság feladta a pártra kiszabott bírság behajtását, az MDU bejelentkezett a 2018-as választásra.

További érdekesség, hogy a párt jelenlegi hivatalos képviselője és korábbi elnöke, Urbán-Szabó László ellen csalás vádjával a Pesti Központi Kerületi Bíróságon büntetőper zajlik, ennek következő tárgyalási napja februárban lesz. Az ügy egyik sértettje azzal vádolta meg a volt pártelnököt, hogy 2013-ban 30 millió forintot csalt ki tőle a kapcsolataira és a közelgő választásokra hivatkozva. Valószínűsíthetően a büntetőeljárás miatt Urbán-Szabó László egy ideig nem volt a szervezet elnöke, a választási bizottságok több, 2014-es dokumentumában rendre Kulich János szerepel a párt hivatalos képviselőjeként.

Az esettel foglalkozó Magyar Nemzet cikkének elkészültekor már nem volt elérhető a Nemzeti Választási Iroda honlapján a bírságokat meg nem fizető pártokról készült feketelista. Azok után, hogy tételesen rákérdeztek más pártokra is, megtudták: a korábban csalás miatt elítélt volt MSZP-képviselőhöz, a börtönviselt Zuschlag Jánoshoz korábban kötődő, 2014-ben alapított két párt közül az Új Dimenzió Párt 121,1 millió, az Új Magyarország Párt pedig csaknem 80 millió forintnyi bírságot nem fizetett meg.

A bírságokon túl a pártok egyéni jelöltjeinek vissza kellett fizetniük a fejenként egymillió forint kampánytámogatást is, ha nem kapták meg a szavazatok minimum két százalékát. A Magyar Államkincstár lassan egy hónapja nem válaszol az azzal kapcsolatos közérdekűadat-igénylésre, hogy a 2014-ben indult pártok (így a példaként felhozott MDU) egyenként és összesen mekkora kampánytámogatást nem fizettek vissza.

(MNO nyomán)

Korábban írtuk: Elfogadták a módosítást, mely a kamupártok kedvét hivatott elvenni – amit épp a Fidesz hozott meg 2013-ban


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »