"Nem engedhetjük, hogy gyermekeink félelemben nőjenek fel" – 73 éve hurcolták el a kárpátaljai magyarok tízezreit

"Nem engedhetjük, hogy gyermekeink félelemben nőjenek fel" – 73 éve hurcolták el a kárpátaljai magyarok tízezreit

A központi rendezvényen megjelenteket dr. Zubánics László történész és dr. Tóth Mihály, a Szolyvai Emlékparkbizottság elnöke köszöntötte. A Jobbik képviseletében Dr. Gyüre Csaba országgyűlési képviselő rótta le tiszteletét, aki az emlékünnepségen elmondott beszédében kiemelte: a magyar és német férfiak tömegeit egyetlen „bűnük”: a nemzeti hovatartozásuk miatt hurcolta el a szovjet rezsim,

holott többségük soha, semmilyen hatalom ellen nem fogott fegyvert.

Ez a gyász pedig nemcsak Kárpátalját érte, hanem a teljes Kárpát-medencei magyarságot és németséget, hiszen számos más területről is hasonló módon deportáltak tízezreket.

„Személyesen is érint ez a tragédia, nagyapámat az ország közepéből, Jászárokszállásról vitték el a szovjetek, mondván, hogy mindössze három napra, hídépítési munkálatra kell munkaerőnek.

Nagymamám soha többé nem hallott felőle, pedig halála napjáig minden percben várta, mikor lép be újra az ajtón szeretett férje.

Csak a rendszerváltás után, a levéltárak felszabadulásakor tudtuk meg, hogy orosz munkatáborban vesztette életét. Erre emlékezünk ezen a napon, a családok gyászára, s az elhurcolt fiúk és férfiak kínszenvedéseire”.

– mondta a politikus. 

Hírdetés

„Amikor emlékezünk, összefogunk, s azt mondjuk: Nem, nem, soha! Soha többé nem történhet meg ugyanez! Nem engedhetjük, hogy a gyermekeink és unokáink megfélemlítve nőjenek fel saját szülőhazájukban!”

– fogalmazott Gyüre Csaba. 

Akkor sem szabad félnünk, amikor napjainkban is próbálnak „bizonyos soviniszta szervezetek” megfélemlíteni bennünket – utalt a novemberi ungvári és beregszászi ukrán szélsőjobbos demonstrációkra.

A jogtipró ukrán oktatási törvény kapcsán leszögezte: ki kell állnunk az anyanyelvi oktatás mellett,

„hiszen mi, magyarok, a Kárpát-medencében mindannyian összetartozunk!”

A rendezvényen beszédet mondtak a KMKSZ és az UMDSZ vezetői, valamint Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója, Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselő, illetve Legény Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő is. .

Az emlékünnepség zárásaként ökumenikus gyászszertartás keretében imádkoztak a résztvevőkkel a római katolikus, a görög katolikus és a református egyház képviselői, továbbá felavatták az emlékpark újabb 22 emléktábláját, végül megkoszorúzták az áldozatok emlékművét. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »