Nem az életünk forog kockán, aláírta

Nem az életünk forog kockán, aláírta

Nem sokat hezitált Čaputová köztársasági elnök az állampolgársági törvény módosításával, hiába kérte őt a Szövetség, hogy gondolja meg, és küldje át az alkotmánybíróságra véleményeztetni. Aláírta, mint a pinty!

Az új törvény értelmében csak azok nem veszítik el a szlovák állampolgárságukat, akit tartósán, életvitelszerűen élnek egy külföldi országban. Mint például a felvidéki magyarok Magyarországon, akik többsége már nem igazán fog visszatérni a szülőföldjére, tehát számukra nem bír túl nagy jelentőséggel, hogy mit vesz el tőlük, vagy mit nem vesz el a szlovák állam. Viszont azokat, akik a szülőföldjükön maradva „csak” érzelmi-nemzeti kötődésből vennék fel a magyar állampolgárságot, azokat továbbra is megfosztják a szlováktól! Talán egy legújabb kori kitelepítési szándék megnyilvánulásaként is értelmezhető ez a törvénymódosítás. Ja, hogy minek nekik a magyar útlevél, hiszen Szlovákiában élünk – jegyzik meg többen a magyarok közül is a közösségi hálókon. Csak, mert úgy érzik, kell nekik!

Tehát a kormány rábólintott, a parlament megszavazta (Grendel Gábor is beállt a sorba), Čaputová pedig jóváhagyta! Vétó és alkotmányossági normakontroll nélkül, simán!

Azt is kijelentette, hogy a beterjesztett törvényben nem lát semmilyen alkotmányellenest! Holott a szlovák alkotmány kimondja, hogy akaratán kívül senkit sem szabad megfosztani az állampolgárságától. Nem kellene tehát hiúsági kérdést csinálnia a szemüvegviselésből az elnök asszonynak!

Itt a vége, fuss él véle, mint a boszorkányos mesében!

Hírdetés

Amíg az államfő különböző ruhakölteményekben naponta órákat tölt az ukránok helyzetével, minket aránylag gyorsan elintézett.

A kettős állampolgárságot illetően ki sem kérte az amerikai nagykövetség vagy az Európai Bizottság véleményét, pedig ám azokra nagyon szokott hallgatni! Igaz, nem az életünk múlik rajta, csak az önbecsülésünk, de az kit érdekel Szlovákiában! Amikor egy nemzet léte (ukrán) forog kockán, a nemzetiségek, a sajátjai igazán piszlicsáré ügynek számítanak. Halaszthatatlan világmegváltó ténykedése során kár is volt őt ezzel idegesítenie a Szövetségnek. A Progresszív Szlovákia magyar platformjának viszont jó lehetősége lett volna az ügy kapcsán hallatnia eddig nem túl élces hangját, hiszen ebből a pártból nőtte ki magát az elnök asszony. Talán megérne még így utólag is egy jól irányzott kérdés a platformtól. Valami olyan, hogy miért is, Zuzana? Vagy ez már eső utáni köpönyeg, illetve a liberális eszmevilággal összeférhetetlen nyűgölődés lenne?

Pedig a népszámlálás eredményeinek nyilvánosság hozását követően olyat mondott Čaputová, amitől sokan eltátották a szájukat.

Azt jelentette ki, hogy a népszámlálás eredményeit a nemzeti kisebbségek javára kell értelmezni, és megerősítették őt abban, hogy Szlovákia lakosságának jelentős hányadát a nemzeti kisebbségek teszik ki.

Előtte nem is sejtette? És azt is leszögezte, hogy „ezek az adatok segítenek jobban megérteni a társadalmunkat”.

Hát, vagy nem eléggé voltak a segítségére a népszámlálás eredményei, vagy minket nem tart a társadalom részének Zuzana Čaputová köztársasági elnök, mert nem értette meg, mit is akarnak a felvidéki magyarok ezzel a fránya magyar állampolgársággal!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »