Nem a covid miatt rendeltek el újabb kijárási tilalmat La Palma szigetén

Újabb településeken rendeltek el kijárási tilalmat a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, mert a vulkánkitörés miatt romlott a levegő minősége, az emberi egészségre veszélyes gázok kerültek a légkörbe – közölte szombaton a helyi katasztrófavédelem.

Az intézkedés La Palma mintegy 3500 lakosát érinti Los Llanos de Aridane és El Paso településeken.

"Az újabb kijárási tilalom az időjárási körülmények következménye" – közölte a sziget katasztrófavédelmi hatósága. A meteorológiai viszonyok ugyanis olyanok, hogy a gázok a légkör alsóbb rétegeiben gyűlnek össze, ahelyett, hogy szertefoszlanának.

VIDEO: The Cumbre Vieja volcano in the Canary Islands 🇮🇨 continues to erupt after it began spewing ash and lava on September 19. So far no one has died or been hurt in the eruption, but 6,000 of La Palma islands’s 85,000 inhabitants have been evacuated pic.twitter.com/YJOgKZVxaV

— AFP News Agency (@AFP) October 2, 2021

A sziget érintett térségeiben élőket felszólították, hogy zárják be az ajtókat és ablakokat, és kapcsolják le a légkondicionáló készülékeket, hogy ne juthasson be kívülről levegő.

Hírdetés

A spanyol geológiai és bányászati intézet (IGME) pénteken számolt be arról, hogy újabb kráter nyílt meg a Cumbre Vieja vulkánon, amelyből láva tör fel és tart a tenger felé.

A drone has captured the inside of the crater of the erupting Cumbre Vieja volcano on La Palma. pic.twitter.com/lMRBZjjPko

— 💧احمد السعيد (@nourefidel) September 29, 2021

Miguel Angel Morcuende vulkanológus a tűzhányó "intenzív tevékenységéről" beszélt mindezzel összefüggésben. Eddig hozzávetőleg hatezer embert evakuáltak a szeptember 19-én kitört vulkán körüli veszélyeztetett térségekből, ahol több mint nyolcszáz épület semmisült meg. Ugyanakkor a sziget 83 ezer lakosának mindössze töredékét, kevesebb mint nyolc százalékát érinti közvetlenül a vulkánkitörés – tette hozzá Morcuende.

A mostanihoz hasonló kijárási tilalmakat korábban San Borondon, Marina Alta, Marina Baja és La Condesa településeken rendeltek el, mivel megemelkedett a levegő kén-dioxid szintje.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »

Hírek

Legújabb hírek