Nehézfegyvereket vetnek be a szlovákok

Magyar mintára készül harcolni az adócsalók ellen Szlovákia, az egyik nehézfegyver az online pénztárgépek bevezetése lesz, amit már jövőre kötelezővé tennének a vendéglátásban.

A szlovák pénzügyminisztérium két új fegyvert vetne be az adócsalások visszaszorítása érdekében: az egyik az online pénztárgépek kötelezővé tétele, a másik pedig, hogy hozzáférést szeretne a cégek és vállalkozók részletes bankszámlaadataihoz. Míg az első megoldás ellen a vállalkozói szféra nem emelt érdemi kifogást, addig az utóbbi ellen hevesen tiltakoznak, és a banktitok megsértésével érvelnek.

A 125 ezer pénztárgép cseréjének költsége darabonként mintegy 330 euró.

A jövő év áprilisától elsőként a vendéglátásban, az idegenforgalomban érintett cégek, valamint az üzemanyagtöltő állomások csatlakoznak a rendszerre, júliustól pedig a kiskereskedelem és a többi szolgáltatás. A pénzügy becslése szerint jövőre az elektronikus pénztárgépek révén legalább 70 millió euróval több adó folyik be az államkasszába, 2020-tól pedig évente legalább 120 millió euró lesz a többlet.

Hírdetés

A pénzügy emellett azt szorgalmazza, hogy évente egyszer a kereskedelmi bankok küldjék át valamennyi cég, alapítvány, egyéni vállalkozó teljes számlamozgását a szaktárcának, illetve a központi adóhivatalnak. Azzal érvelnek, hogy a 350 ezer egyéni vállalkozó mintegy fele egyáltalán nem fizet adót, ami nehezen magyarázható napjainkban, a gazdasági fellendülés időszakában. Szlovákia az áfabevételek terén kimondottan rosszul, a görög szinten teljesít, ugyanis a két országban ennek az adónemnek 28-29 százalékát nem fizetik be. Az unióban ennél rosszabb mutatóval csak Románia rendelkezik 37 százalékos aránnyal.

Magyarország idevágó mutatója például 13,7 százalék a 2015-ös adatok szerint. Ha Szlovákia legalább az uniós átlag szintjére tornázná fel magát az áfabehajtás terén, akkor az mintegy 1,5 milliárd eurós többletbevételt eredményezne.

A Szlovák Bankszövetség és a parlamenti ellenzék szerint viszont a cégek és vállalkozók részletes bankszámlaadatainak továbbítása a banktitok megsértésének minősül. Peter Mihók, a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is úgy véli, a javaslat éppen az ellenkező hatást váltaná ki. „Tovább nőhet a feketegazdaság aránya, hiszen akik eddig eltitkolták a jövedelmeiket, azok a jövőben az eddiginél is durvább módszereket lesznek kénytelenek alkalmazni” – vélte Mihók. Ezzel szemben a pénzügy úgy látja, az információk átadása révén az adóellenőröknek pontos áttekintésük lenne a cégek és vállalkozók összes pénzmozgásáról, vagyis a bevételeik és kiadásaik eltitkolására kisebb esélyük lenne.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »