Nehéz lesz egyetértésre jutni Harabin támogatásáról a koalícióban

Nehéz lesz egyetértésre jutni Harabin támogatásáról a koalícióban

Nehéz lesz egyetértésre jutni a kormánykoalíció pártjai között Štefan Harabin Bírói Tanácsba jelölését illetően – véli Tibor Gašpar (Smer-SD) képviselő. 

Bár Harabint felkészültnek tartja a pozícióra, úgy véli, közös jelöléséhez nem sikerül megszerezni mindhárom kormánypárt támogatását. Harabint az SNS javasolja a funkcióba.

Harabin közös támogatásáról politikai egyezségnek kell születnie, ha ez nem sikerül, más jelöltet kell találni”

– mondta újságíróknak Gašpar. Ő elfogadhatónak tartja Harabint, bár egyes kérdésekben eléggé sajátosnak tartja a véleményét. Szerinte az is gondot okozhat a közös jelölésnél, hogy Harabinnak politikai pártja volt, emellett kétszer indult az államfőválasztáson.

Hírdetés

A parlament a múlt héten már megválasztotta a tanács tagjává Jaroslav Klátikot. A tanács jelenlegi tagjai közül még Ján Mazákot és Andrej Majerníkot választotta a parlament, még 2020-ban. Mazákot a múlt héten leváltotta a tanács az elnöki posztról, és Gašpar szerint elegendő ok van arra, hogy tanácsbeli tagsága is megszűnjön. Majerníkról Gašpar azt mondta, megvan a politikai akarat a visszahívására.

Miroslav Čellár (Hlas-SD), a parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke újságíróknak elmondta, mind a 79 kormánypárti képviselő aláírta a Bírói Tanács két tagjának leváltására vonatkozó indítványt, az indoklás szerint nem védték megfelelően a bírói hatalom függetlenségét. Ő úgy véli, Harabin esetében nem akadály a politikusi múltja, és az, hogy indult az államfőválasztáson.

Čellár elmondta, a Hlas-SD frakciója azután dönt a támogatásról, hogy az összes jelölt neve ismert lesz, és sor kerül a meghallgatásukra. Nem zárja ki, hogy még ezen az ülésszakon sor kerül a Bírói Tanács új tagjainak megválasztására.

Štefan Harabin volt igazságügyi miniszter jelölését hétfőn (április 22.) jelentette be Rudolf Huliak, az SNS képviselője. Közlése szerint az SNS-frakció tagjai és Andrej Danko pártelnök is támogatja.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »