Négy maláriás beteget regisztrálnak Szlovákiában

Négy maláriás beteget regisztrálnak Szlovákiában

Négy maláriás esetet regisztrál Szlovákiában az Országos Egészségügyi Információs Központ (NCZI). Valamennyi beteg olyan, főként szubtrópusi országban fertőződött meg, ahol elterjedt a betegség – közölte Alžbeta Sivá, az NCZI szóvivője a malária hétfői világnapja kapcsán.

„A malária behurcolt betegség, azaz egy kockázatos területről érkező fertőzött személy hozza be az országba. Ezért ilyen kevés a maláriás beteg Szlovákiában” – mondta Sivá. Bár a világjárvány miatt ez elmúlt időszakban korlátozottak voltak a malária megelőzésére irányuló programok és csökkent az ezekre szánt költségvetés, az új technológiák azt jelzik, hogy 2022 áttörést hozhat ezen a téren – mondta a szóvivő.

A malária trópusi fertőző betegség. Az Apicomplexa törzsbe tartozó parazita okozza, és a maláriaszúnyogok (Anopheles-szúnyogok) terjesztik. Sivá tájékoztatása szerint a malária kórokozóját Charles Louis Alphonse Laveran francia orvos azonosította 1907-ben. A betegség lappangási ideje egy-három hét, az első tünetek közönséges influenzára emlékeztetnek. A parazita először a májat támadja meg, ez az időszak általában tünetmentes, de a kórokozó később a véráramba kerül.

Hírdetés

Az NCZI tájékoztatása szerint a malária tipikus tünete a fejfájás, a fényérzékenység, az izomgyengeség, a hányinger és a hányás. Később maláriás rohamok lépnek fel, amikor az érintett vörösvértestek elhalnak és szétesnek, amit hirtelen fellépő láz és hidegrázás kísér. A láz elmúltával fokozott izzadás és újabb maláriás rohamok jelentkeznek. A vörösvértestek számának csökkenése miatt vérszegénység is előfordul.

Ha a maláriát nem kezelik, súlyosan károsíthatja az egyes belső szerveket, mivel a parazita a véráram útján szétterjed a szervezetben, az erek elzáródását, a belső szervek szöveteinek károsodását okozhatja. Súlyos esetekben fennáll a kóma és akár a halál veszélye is

– figyelmeztetett Sivá.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »