Árvíz – Orbán Viktor: még öt nehéz napot kell átvészelni

Árvíz – Orbán Viktor: még öt nehéz napot kell átvészelni

Még öt nehéz napot kell átvészelni az árvízi védekezésben, hogy az ország fellélegezhessen – mondta a miniszterelnök sajtótájékoztatón szombaton, Budapesten.

„A védekezés kilencedik napjában vagyunk, túljutottunk a felén, most már vágjuk a centit, úgy számolunk, hogy még öt nap van hátra a kiemelt és erőfeszítéseket igénylő védelmi napokból„

– fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: bár vannak reményeik, hogy talán hamarabb is levonul az ár, de inkább azzal számolnak, hogy még öt nehéz napot kell átvészelni és kibírni ahhoz, hogy az ország fellélegezhessen.

Közölte:

Hangsúlyozta: olyan vízszintet kell elhárítani, ami alatta marad a 2013-as árvízének, és ez látszik is a védekezés higgadt és nyugodt tempóján. A vízállás a Lajtán, Mosonmagyaróvárnál 29 centivel volt alacsonyabb, mint a valaha mért legnagyobb vízszint, Nagybajcsnál a Dunán 50 cm-rel, Komáromnál 55 cm-rel, Esztergomban 61 cm-rel, Vácnál 55 cm-rel maradt a tetőzés a 2013-as szint alatt, Budapesten pedig várhatóan 59 cm-rel lesz alacsonyabb a vízállás – részletezte.

Kiemelte: a Szigetközben nagyjából már egy métert apadt a víz, jelenleg Vácon van a legmagasabb vízállás, és ez megérkezik hamarosan Budapestre, ahol a szombati napon túl lesznek a tetőzésen, és délután már a főváros alatti településekre fordíthatják minden figyelmüket. Jelezte, hogy Budapesten a rakpart felszabadulása a jövő hét elején várható, egy vagy két nappal korábban, mint előzőleg remélték.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy beszélt reggel az operatív törzs értekezletén a főpolgármesterrel, úgy látja, ő is és a budapesti védekezés is jó állapotban van. Az együttműködés is rendben van, nem azonosítottak egyetlen olyan pontot sem, ahol nehézség adódott volna, a budapesti és állami védekezés összehangoltan működik. Vannak nehéz szakaszok, mint a római part, de a védelmi vonalakat kijelölték, ezek megerősítése rendben van. Összegzése szerint a főváros és az állam védelmi rendszere együtt képes volt megvédeni Budapestet.

Hírdetés

mert a levonuló árvíz utáni időszakban történik a legtöbb áttörés, baleset, átázás. Könnyen előfordulhat – tette hozzá, hogy egy-két nap léhaság, lazaság vagy lustaság tönkreteszi az eddigi eredményes védekezés munkáját.

Orbán Viktor emellett azt kérte mindenkitől, hogy ne menjenek ki megnézni a Duna-partra a tetőzést, mert ezzel hátráltatják a védekezési munkát, vagy olyan megfigyelőpontot válasszanak, ahol nem akadályozzák az esetlegesen szükséges beavatkozást.

Ismertetése szerint az árvízi védekezésben a korábbi 6149 fővel szemben, pénteken már csak 5344-en vettek részt a hivatalos állományból. A vízügyből további 170 főt mozgósítottak, a polgárőrök száma pedig 317-ről 574-re nőtt, viszont az 1469 katonából most már csak 900 főre van szükség – közölte, jelezve, hogy a Duna déli szakaszán készenlétbe helyeztek katonai egységeket.

Elmondta, hogy a polgármesterek jelentése alapján pénteken 2753 fő dolgozott önkéntesként, most pedig 1286 fő. Értékelése szerint ez elegendő, mert a homokzsákokat már megtöltötték és nagy részüket ki is helyezték, most már inkább a megfigyelőszolgálat és járőrözés a feladat.

Közölte:

ez azonban nem jelenti, hogy ezek az önkormányzatok közvetlen veszélyben lennének, csak „nagyobb figyelmet igényelnek„. Ennek megfelelően további homokzsákokat halmoztak föl, így péntekhez képest mintegy 30 ezerrel több, összesen 1 893 100 homokzsák van.

Szólt arról: pénteken Pilismarótnál megcsúszott a védekezés „gerincét adó töltés„, búvárokat kellett bevetni, akiknek 16 órás küzdelemben sikerült a víz alatt megerősíteni a megcsúszott töltést. Vácnál a szennyvízaknák törtek fel a nagy nyomás hatására, de ezt sikerült – ahogy a vizesek mondják – „elfognunk” – ismertette. Kismarosnál „rendben vagyunk„, az éjjel-nappali figyelőszolgálat biztosított – jegyezte meg.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »