Négy bank kilépett az SBTi éghajlati kezdeményezésből

Négy bank kilépett az SBTi éghajlati kezdeményezésből

Négy nemzetközi nagybank lépett ki a vállalati beruházások éghajlati célokkal való összhangját vizsgáló ENSZ által támogatott SBTi kezdeményezésből.

A Reuters hírügynökség értesülése szerint a hitelezők azért hagytak fel a Science Based Targets Initiative (SBTi) céljai érvényesítésére irányuló erőfeszítéseikkel, mert egyrészt aggályaik szerint akadályozza őket a hagyományos energiahordozókat kiaknázó beruházások finanszírozásában, másrészt a nehezen teljesíthetőnek tartják a kitűzött emissziós célokat.

A bankok hangsúlyozták egyúttal, hogy ameddig a gazdaság a fosszilis energiaellátástól függ, addig finanszírozni is fogják a szükséges beruházásokat.

Hírdetés

A Standard Chartered szóvivője megerősítette a Reuters hírügynökségnek, hogy kilépett a kezdeményezésből azzal az indoklással, hogy az SBTi által javasolt új befektetési szabvány nem veszi megfelelően figyelembe „ügyfeleink és piacaink (fosszilis energiahordozóktól való) függőségét”.

A HSBC szóvivője szerint a bank a kibocsátási célokat az NZBA iránymutatásával összhangban határozta meg. A Societe Generale nem kívánt nyilatkozni. Az ABN Amro szóvivője pedig megerősítette, hogy a holland hitelező az SBTi-ből való kilépés után is az NZBA tagja maradt.

Az SBTi már jóváhagyta a NatWest, a Commerzbank és a Raiffeisen egyes befektetési terveit. A BNP Paribas nem válaszolt az SBTi státuszával kapcsolatos megkeresésekre.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »