NBS-elemzés: A kamatfixálás lehetőségével leginkább az anyagilag tehetősebbek élnek

NBS-elemzés: A kamatfixálás lehetőségével leginkább az anyagilag tehetősebbek élnek

A jelzáloghitelek egyre magasabb kamatlába miatt nőtt az érdeklődés a fix kamatozás meghosszabbítása iránt. Az első negyedévben a szokásosnál 50 százalékkal több jelzálog esetében kérték a fixálás meghosszabbítását – az összes jelzáloghitel 14,5 százalékánál. Érdekes módon ezzel a lehetőséggel leginkább azok éltek, akiket a legkevésbé veszélyeztet anyagi nehézség – derült ki a Szlovák Nemzeti Bank friss elemzéséből.

“A hosszú időre vonatkozó kamatrögzítést illetően a jobb adósbesorolású ügyfelek voltak aktívabbak. Főleg a magasabb jövedelemmel és hosszabb futamidős hitellel rendelkezők, valamint a nagyobb vagyonértékkel rendelkezők. “

írták az NBS elemzői. A legfontosabb szerepet a kamatrögzítés igénylésénél a pénzügyi alapismeretek szintje játszotta.

A tízéves kamatrögzítést leggyakrabban a felsőfokú végzettséggel rendelkező ügyfelek igényelték, az esetek 17 százalékát tették ki. A középiskolásoknál ez az arány már csak 9 százalék volt. A munkaviszonyban lévők inkább döntöttek a kamatrögzítés mellett, mint a vállalkozók.

“Pénzügyi stabilitás szempontjából azonban ez azt jelenti, hogy a hosszú rögzítést azok használták ki, akiknél a pénzügyi nehézségek valószínűsége egyébként is alacsony. Azok az ügyfelek, akik esetében nagyobb a kockázat, kevésbé, éltek a lehetőséggel”

állapították meg az elemzők.

Hírdetés

A jelzáloghitelek kamatainak emelkedése egyébként meglehetősen gyors is lehet. Az USA-ban már egy év alatt két százalékponttal emelkedtek a kamatlábak, 2,4 százalékpontos ugrás zajlott le Csehországban. Ezek a kamatlábváltozások jelentősen megemelik a részletfizetés terheit és jelentősen megterhelhetik a családi kasszát. Például egy 1 százalékpontról 3 százalékra növelt kamatlábemelés a harmadával magasabb törlesztőrészleteket eredményez.

“Ha mindenkinek két százalékponttal emelkedne a jelzáloghitele kamatlába, akkor átlagban 5 százalékkal csökkenne a rendelkezésre álló jövedelme, egyes esetekben akár 10 százalékos bevételcsökkenés is előfordulhat”

figyelmeztet az NBS, azzal, hogy a legtöbb háztartás az ilyen drágulással meg tud birkózni, de csak azon az áron, hogy máshonnan von el forrásokat.

Ráadásul, az ilyen kiadások az inflációs nyomással együtt már gondokat okozhat a hiteltörlesztéseknél. Az NBS szerint 2-4 százalékpontos kamatláb-esetén a jelzáloghitelek 0,5-1,1 százalékánál fizetési gondok adódnának.

Az újrarögzítések esetében a leggyakrabban, az esetek több mint két harmadában öt, vagy annál több éves fixálást igényeltek a banki ügyfelek. Az öt éves rogzítés az összes igénylés 48 százalékát teszi ki, de nő a 7 éves rögzítés iránti érdeklődés is.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »