Navracsics Tibor: mélyebb V4-es együttműködésre van szükség

Navracsics Tibor: mélyebb V4-es együttműködésre van szükség

A visegrádi négyek (V4) együttműködésének mélyítését szorgalmazta a területfejlesztési miniszter pénteken Budapesten, egy nemzetközi konferencián.

Navracsics Tibor kijelentette: „ahhoz, hogy sikeresek legyünk”, sokkal mélyebb V4-es együttműködésre van szükség.

Visegrádi Nyári Akadémia címmel a regionális együttműködési lehetőségekről rendezett konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet (WFI) az NKE Ludovika téri főépületének dísztermében.

Hangsúlyozta, hogy a migrációs kérdés kezelése során nagyon jól tudnak együttműködni a tagországok, az ukrajnai háború és Oroszország agressziója miatt azonban számos nézeteltérés és vita került felszínre. Leszögezte, a magyar kormány szerint azonnali tűzszünetre és igazságos békére van szükség Ukrajnában. Jelezte, most a V4-es politikai együttműködés megerősítésre és jelképes gesztusokra lenne szükség.

A rendezvény résztvevőit videoüzenetben köszöntötte Novák Katalin köztársasági elnök, hangsúlyozva: az eseményen megjelent fiatalok jelentik a visegrádi négyek együttműködésének jövőbeli garanciáját.

Kiemelte a WFI tevékenységének jelentőségét a magyar–lengyel barátság erősítésében, és hangsúlyozta a közép-kelet-európai országok regionális együttműködésének fontosságát az ukrajnai háború idején.

Hírdetés

Mernyei Ákos Péter, az NKE nemzetközi főigazgatója köszöntőjében Deli Gergely rektor nevében is üdvözölte a résztvevőket.

Maciej Szymanowski, a WFI igazgatója kiemelte, hogy az intézet is részt vett a dél-lengyelországi Krasiczynban immár 6. alkalommal a minap megrendezett lengyel–magyar nyári egyetemen.

A lengyel kancelláriát vezető és a konferenciára videokapcsolaton keresztül bejelentkező Marek Kuchcinski közölte, hogy az ukrajnai háború miatt Varsó már a hazai össztermék (GDP) 4 százalékát fordítja hadserege fejlesztésre és honvédelemre.

Egy ilyen helyzetben a V4 országai az elmúlt 4-5 évben a legerősebb gazdasági növekedést mutatták az EU-n belül, és Németország legfontosabb gazdasági partnereivé váltak. Aláhúzta, hogy ennek a gazdasági sikernek a receptje a V4-es együttműködés.

Kijelentette, hogy a V4-es országok feladata, hogy elhárítsák a jól ismert „Oszd meg és uralkodj!” elvet, amelyet Moszkva és Brüsszel is használ. Minden háború, így az ukrajnai háború is, megerősíti a regionális együttműködést, és erre fokozottan szükség van a varsói és a budapesti kormány között – tette hozzá.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »