Navracsics Tibor: egy virágzó közösséghez összetartásra van szükség

Navracsics Tibor: egy virágzó közösséghez összetartásra van szükség

Ahhoz, hogy egy közösség virágzó legyen, összetartásra van szükség – jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter szombaton Sümegen, a Veszprém vármegyei település újbóli várossá avatásának 40. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Navracsics Tibor emlékeztetett: 1984-ben Sümeg nem először kapott városi rangot, hanem visszakapta azt, amit az évszázadok során kiérdemelt, amelyért nemzedékek tucatjai dolgoztak.

Negyven éve az akkori Magyarország „bocsánatot kért” Sümegtől a méltatlanság és a méltánytalanság évtizedeiért, amelyek 1945 után egymást követték a Veszprém vármegyei település történelmében – fogalmazott.

Hírdetés

A tárcavezető hangsúlyozta: a nehézségek ellenére Sümeget nem lehetett megtörni, a sümegi polgárság, ahogyan a 19. században, úgy a 20. század második felében is összefogott a településért.

Navracsics Tibor szerint Sümeg ma, újbóli várossá avatásának 40. évfordulóján nagy lehetőségek előtt áll. Utalt arra is, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program résztvevőjeként Sümeg is sikereket ért el.

A jelenben élők kötelessége, hogy elődjeikhez méltó módon tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy Sümeg ismét elfoglalhassa méltó helyét a jelen és a jövő kultúrtörténetében, gazdaságában, társadalmi életében – tette hozzá a közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

Végh László (Fidesz-KDNP), Sümeg polgármestere beszédében – értékelve a város elmúlt négy évtizedét – köszönetet mondott elődjeinek, akiknek részük volt abban, hogy a rendszerváltás nehézségeit követően a település mára egy „abszolút élhető”, 21. századi kisvárossá vált.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »