Navracsics Tibor: 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be a kormány

Navracsics Tibor: 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be a kormány

Magyarország 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap hitelrészéből, a dokumentumokat csütörtökön, határidőre eljuttatják a Bizottsághoz – jelentette be Navracsics Tibor a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, területfejlesztési miniszter egy rendezvényen csütörtökön, Budapesten.

Az Uniós hitelt az eddigiekhez hasonlóan energetikai infrastruktúra, energiahatékonysági pályázatok, illetve a zöld állátás projektjeinek finanszírozására használnák.

A Portfolio tudósítása szerint Navracsics Tibor jelezte, hogy az augusztus 11-ig társadalmi egyeztetésre bocsátott dokumentum kapcsán számos észrevétel érkezett több szereplőtől, ezeket pedig be is építették az elküldendő tervekbe.

A kormány jelentős mértékben visszafogta az igényelt RFF hitelkeret méretét, hiszen ahogy a a lap emlékeztet, hazánk eredetileg 9,7 milliárd eurós RRF hitelkeretre volt jogosult, de a kormány először azt jelezte a Bizottság felé, hogy ebből csak 6,6 milliárdot tervez lehívni, majd a július végi verzióban már csak 4,8 milliárd eurós hitelfelvételi terv, illetve a 700 millió eurónyi REPowerEU támogatás szerepelt, a 4,8 milliárd eurós hitelrész pedig a bejelentés értelmében tovább csökkent 3,9 milliárd euróra.

A határidőkkel kapcsolatban a miniszter csak annyit mondott, hogy az RRF-ből megvalósuló projekteknek 2026 nyár végére meg kell valósulniuk.

Hírdetés

Az Erasmus-programról Navracsics csak annyit közölt, nem tud arról, hogy szeptember 1. után lenne olyan egyetem, amely kiesne a programból, 2024 második félévéig biztosított a finanszírozás.

„Navracsics Tibor egy hazug és gyáva alak”

– mondta korábban Gyöngyösi Márton az Alfahírnek miután Navracsics Tibor Tusnádfürdőn azt hangoztatta, szerinte az egyetemi modellváltás nem fideszes modellváltást jelent. Navracsics szerint „süketek párbeszéde zajlik a tudósok, szakemberek, illetve a politikusok között”.

A Jobbik-Konzervatívok elnöke, EP-képviselő szerint az a szikár tény, hogy a fideszes egyetemi modellváltás miatt Európában egyedül a magyar fiatalok nem mehetnek Erasmusra.

(MTI) (portfolio.hu) (Alfahír)

Címlapkép: Navracsics Tibor a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, területfejlesztési miniszter érkezik a helyreállítási és ellenállóképességi alapról tartott sajtóbeszélgetésre a Miniszterelnöki Hivatal Akadémia utcai székházában 2022. július 29-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »