Napelemes rendszer biztosítása – Mikor van rá szükség?

Államilag támogatott, félárú napelemes rendszerek!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Jelentős értéktárgyainkra mint lakás, ház vagy az autóra biztosítást kötünk, mivel ezekben használat közben kár keletkezhet. De mi a helyzet a milliós bekerülésű napelemes rendszerrel? Ilyen kockázatviselési szerződés azonban nemcsak a fent említett elemekre állítható ki, hanem lehetőség van már úgynevezett napelem biztosítás megkötésére is. A legtöbben napelemes rendszert nem csak azért szereltetnek ingatlanukra, hogy azzal óvják a környezetet, hanem azért is, mert egy olyan beruházásba szeretnék fektetni a pénzüket, ami egyszerűen és gyorsan megtérül. Egy ilyen kézzel fogható befektetés esetében – ami ráadásul ki van téve a környezet hatásainak – fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő védelmet. Tekintettel arra, hogy a napelemes rendszer a szabadban foglal helyet sok veszély is fenyegeti. Ilyen rizikófaktor maga az időjárás (szél, jégeső), vagy akár a szándékos károkozás is.

Az esetlegesen elszenvedett károk okozta anyagi kiesés enyhítésében és kárpótlásában segít a napelem biztosítás. Hasonló esetre példa mondjuk a gépjárművekre kötött CASCO biztosítás. Bár bosszantó, de megkönnyebbülést jelent, ha a parkolóban hagyott autónkon egy ismeretlen által okozott sérülést tapasztalunk, és annak kijavítását a megkötött biztosítás terhére tudjuk elvégezni. Ez pedig nem terheli meg váratlanul a pénztárcánkat. Ezért is szükséges külön a napelemes rendszer biztosítása. A napelem biztosítása épp olyan egyszerűen kivitelezhető, mint a lakásbiztosítás megkötése. Amit viszont fontos tudni, hogy a napelemes rendszert a biztosítók eltérően kezelik. Vannak esetek, amikor az ingatlan szerves részének tekintik, ilyenkor csak újra kell kötnünk megnövelt értékkel a lakásbiztosítás szerződést.

Ugyanakkor bizonyos biztosítók külön szerződnek erre, mert véleményük szerint a berendezés nem szorosan kapcsolódó része az épületnek, ugyan az ingatlanhoz kapcsolódnak, de eltulajdoníthatók, mint ingóság. Mindkét esetben a megkötéshez egy biztosítótársaságot kell felkeresnünk személyesen, telefonon vagy online, megadni a szükséges alapvető információkat, mérlegelni az előforduló kockázatokat, majd megkötni a számunkra legmegfelelőbb szerződést.

Hírdetés

Érdemes tudni, hogy a napelem biztosítása több esetben kötelező is lehet! Például napelem biztosítás megkötésére kötelezhetnek minket akkor, ha a beruházást hitelből, vagy részben pályázati támogatásból valósítjuk meg. Így érdemes utánajárni annak, ha ilyen finanszírozás típusokkal tervezzük létrehozni napelemes rendszerünket, hogy milyen kötelezettségekkel kell számolni. Ugyanakkor a korábban említett indokok miatt érdemes önszántunkból is megkötni egy napelem biztosítást, hogy bebiztosítsuk magunkat.

Ezekre figyeljen biztosítási szempontból napelemes rendszer telepítésekor

A napelemes rendszer biztosítása előtt érdemes pár dolgot letisztázni a kiválasztott kivitelezővel is. Fontos tudni, hogy amennyiben a rendszer felszerelésekor keletkeznek károk, akkor azért a kivitelező lesz a felelős. Esetleg rákérdezhetünk arra is, hogy az ilyen esetekre rendelkezik-e a vállalkozó felelősségbiztosítással, vagy saját költségén kívánja megtéríteni az esetlegesen felmerülő kárt. Amennyiben meglévő lakásbiztosítás mellé kívánjuk felvenni az új napelem biztosítást, akkor arról időben kell tájékoztatni biztosítónkat, lehetőleg a napelemes rendszer felszerelése/üzembehelyezése előtt. Javasolt írásos visszaigazolást kérni a biztosítótársaságtól ezzel kapcsolatban. Előfordulhat, hogy évfordulóval biztosítót is váltunk, így figyelni kell arra, hogy a napelemes rendszer biztosítása az új biztosításban is szerepeljen, hogy a későbbiekben elkerülhessük a kellemetlenségeket.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a napelemes rendszer bizonyos része (pl. inverter) a pincehelyiségbe kerül elhelyezésre. Ilyenkor érdemes ellenőrizni, hogy a biztosítási szerződés kitér-e az ár- és belvíz vízveszélyre. Ahogy korábban már említettük, a kölcsön igénybevételével történő napelemes rendszer kivitelezéseknél a hitelintézet megköveteli a napelemes rendszer biztosítás meglétét. Ezért javasolt utánajárni annak, hogy milyen típusú biztosítási szerződést fogad el a bank. A napelemes rendszer biztosítása esetében feltétlenül kérdezzünk rá arra a biztosítónál, hogy a kártérítés vonatkozik-e a hozamkiesésre. A kár bekövetkezését követően ugyanis napokig, hetekig, vagy akár hónapokig is a hálózatról kell vételezni a szükséges energiát, amit alap esetben napelemes rendszerünk termelt volna meg.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »