„Nálatok a pénz, de a nép velünk van”

„Nálatok a pénz, de a nép velünk van”

Pár százból több ezerre duzzadt azon tüntetők száma, akik az oktatás helyzete miatt vonultak utcára szombaton Budapesten. Ám nemcsak vonultak, hanem bizonyítványt is osztottak, a kormánytagok közül nem kímélték Kósa Lajost, Lázár Jánost és Orbán Viktort sem. A vidéki nagyvárosokban mérsékeltebb jelenlét mellett tartottak demonstrációkat.

Mondhatni, igencsak próbára teszi a pedagógusok türelmét az időjárás: eddig minden tüntetésen eleredt az eső, és most sem volt másképp. Vasárnap éjfélig figyelmeztető előrejelzés van érvényben Magyarország területén, Budapestre a délutáni órákban csapott le a vihar, amiről mi is írtunk. Ennek ellenére több ezer tanár, szülő, gyermek és szimpatizáns menetelt a Március 15-e térről a Várkert Bazár elé, hogy a tanév végén bizonyítványt osszon a politikusoknak. Percről percre követtük az eseményeket, az erről szóló tudósításunkat itt olvashatja.

Ami a kormánynak jár: „pótvizsga”

Noha korábban június 11-én 15 órára hirdette meg a Tanítanék mozgalom a legújabb tanártüntetést, pár nappal ezelőtt módosítottak ezen, és azt kérték, mindenki kettőre jöjjön a Március 15-e térre. Tudósítónk ekkor pár százra, a Hír TV kollégája ezer főre becsülte a megjelentek számát, ami azonban a menet elindulta után konstans emelkedett, így mire a Várkert Bazárhoz értek, már több ezren voltak.

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

A menet legelején Pukli István iskolaigazgató és Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom emblematikus alakjai, Békés Gáspár olimpikon, aki visszaszólt Balog Zoltánnak, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke haladt helyszíni tudósítónk szerint. Mögöttük nem sokkal a fekete ruhás nővér, Sándor Mária vezetésével az egészségügyi dolgozók és az Emmi mostohagyermekei akciócsoport ment. A tumultusban tudósítónk felfedezte Vágó István DK-s és Szabó Tímea PM-es politikust, Miklósi Lászlót, a Történelemtanárok Egyletének elnökét és a Carbonfools énekesét is.

Az eső időközben eleredt, ám pillanatok alatt előkerültek a kockás esernyők, esőkabátok, és a résztvevők a Pótvizsga! Pótvizsga! skandálása közben, örömittasan értek a Várkert Bazár elé.

„Mi vagyunk a farok? Te vagy a farok, János!”

A Várkert Bazár előtt elsőként Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szólalt fel. Beszédében kifejtette: hatalmi politika folyik, és az iskolák, akárcsak a gyermekek, a politikának vannak kiszolgáltatva. A kormány célja, szerinte, hogy arctalan emberek tömegét képezzék ki. „Üzenjük a kormánynak, hogy nem, nagyon nem jó az az irány, amerre megyünk; rendszerszintű változás kell” – hangsúlyozta.

Hírdetés

Mendrey László (balra) és Galló Istvánné (jobbra), a háttérben Pukli István Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

Galló Istvánné a sztrájktárgyalások során ért kudarcokról beszélt. Mint mondta, az elmúlt félévben „sokat ültek, sokat beszéltek, de semmit sem értek el”. Ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek korábban azt nyilatkozta: a kormány szóbeli ígérete ellenére kéréseiket alig vették figyelembe az oktatási törvény módosító javaslatának szövegezésekor. Ehhez most hozzátette: noha úgy tűnhet, a kormány elérte célját, és a megfélemlítés eredményes volt, „a hamu alatt izzik a parázs”. „Nem adjuk fel, mert nem adhatjuk fel!” – zárta beszédét.

Törley Katalin szenvedélyes felszólalásában sorra osztotta az egyeseket a kormánytagoknak, így karót kapott az „iskola rossz tanulójaként” Kósa Lajos, Palkovics László, Rogán Antal, Németh Szilárd, és Lázár János. „Mi vagyunk a farok? Te vagy a farok, János!” – kommentálta felháborodottan Lázár János szavait, aki szerint a pedagógusok ne szóljanak bele, ki legyen a munkaadójuk, mert az olyan lenne, mintha a farok döntene arról, mit tegyen a kutya. Orbán Viktor, akit úgy jellemeztek, mint a legerősebb diák, akitől mindenki fél, olyan egyest kapott Pukli szerint, „hogy nem fér bele a hátizsákjába”. „Nem adjuk az önbecsülésünket!” – kiáltotta, és vele együtt ismételte a tömeg. „A kormány nem tárgyalni akar, hanem versenyezni és vadászni, de most emberükre akadtak. Erőszakmentesen, de keményen harcolunk. Nálatok a pénz, a média, a fegyver, de a tudás az igazi hatalom és a nép is velünk van” – mondták, majd Pukli hozzátette: a Tanítanék nyáron radikális üzemmódba vált, fórumokat szerveznek, munkatervet készítenek, és megalapozzák a szeptemberi akciókat.

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

Sándor Mária is szót emelt, és kiállt a pedagógusok mellett. Versidézet után emlékeztetett: július 1-én az egészségügyi dolgozók is tüntetnek a Kossuth téren. „Beteg az ország, gyógyítsuk meg!” – hangsúlyozta.

Kevesebben voltak a vidéki megmozdulásokon

Nemcsak Budapesten, hanem a vidéki nagyvárosokban is tartottak pénteken és szombaton tiltakozó megmozdulásokat. Ambrus Gyöngyi, Kistokaj független polgármestere megkeresésünkre elmondta: Miskolcon tartott beszédében azt a kérdést feszegette, miképp lehet, hogy „egyház vagy alapítvány is tarthat fenn iskolát, csak az önkormányzat nem”. „A közétkeztetés még nagy félelmünk” – tette hozzá, utalva Lázár János többször is hangoztatott kijelentéseire. Szomorúságának adott hangot, mivel szerinte nem voltak sokan a demonstráción.

Pécsett 100-150-en gyűltek össze – jelentette a HírTV helyszíni tudósítója. A résztvevők vagy fehér, vagy kockás ruhában jöttek, a fehér ruhával az egészségügyet, a kockással pedig az oktatást jelképezve, a főtéren pedig kiosztották a Klik bizonyítványát.

Szegeden szintén 100-150-en gyűltek össze. „A közoktatás a legfontosabb közügy. Ha ezt rosszul csináljuk, a jövőnket tesszük tönkre, így a pártoknak is részt kell ebben venniük. A kormány politikát csinál az oktatásból” – hangsúlyozta Horváth Sándor aktivista. A Fidesz, a Jobbik és a DK nem ment el az eseményre.

Debrecenben már pénteken megtartották a demonstrációt. A beszédek után a régi városháza elé vonultak, és kockás szalagokat kötöttek az épület ajtajára. A Fidelitas önkéntesei is utcára vonultak, hogy a baloldal fellépése ellen demonstráljanak.

A PSZ alelnöke budapesti tudósítónkkal közölte: Győrben a budapesti előtt már lezajlott a tüntetés 300-350 ember részvételével. Közölte: noha az önkormányzat azt ígérte, biztosítja az áramot, az utolsó pillanatban visszamondták, így a PSZ-nek kellett generátort szereznie.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »