Naď: További 1500 külföldi katona érkezhet Szlovákia védelmének megerősítésére

Naď: További 1500 külföldi katona érkezhet Szlovákia védelmének megerősítésére

Nagyjából 15-20 ezer ukrán menekült érkezett eddig Szlovákiába, de nem mind marad az ország területén. A szlovák hadsereg is segédkezik a határmenti koordinációban – jelentette ki Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter a TA3 tévécsatorna V politike (A poltikában) című műsorában.

Naď elmondta, hogy minden menekültnek segítenek, hiszen “Ukrajna testvérország, akikkel soha semmilyen problémája nem volt Szlovákiának”.

Elmondta azt is, hogy a hadsereg részéről jelenleg kizárólag szlovák katonák vannak szolgálatban (logisztika, hátárvédelem tekintetében). Orosz katonából jelenleg 30-40-et tartanak számon, ők azok a technikusok, akik a MiG-29-es vadászgépek karbantartása kapcsán vannak Szlovákiában, köszönhetően Robert Fico exkormányfőnek és Miroslav Výboh oligarchának (a szerződést a III. Fico-kormány hosszabbította meg, a karbantartásért menő pénzek Výboh egyik cégén keresztül jutottak az oroszokhoz).

Külföldi katonákból jelenleg csak amerikaiak tartózkodnak Szlovákiában, ők is csak gyakorlatozás céljából. Nagyjából 2000 amerikai katona gyakorlatozik együtt Szlovákiával.

Ugyanakkor a NATO keretében további 1500 katona érkezése várható Hollandiából, Csehországból és Németországból, ők haditechnikát és védelmi rendszereket is hozhatnak magukkal. Lakóterületeken kívül helyezik majd el őket, tartózkodásuk célja pedig az “elrettentés”, hasonlóképp, mint a Balti államokban zajlik.

Hírdetés

A Patriot légvédelmi rakétarendszerrel együtt Naď szerint nagy mértékben javul Szlovákia védelmi képessége. A kérdésre, hogy meddig lesznek itt, úgy válaszolt,

“Örülni fog, ha minél tovább itt lesznek”, lévén, hogy NATO katonákról van szó, ráadásul spórolni tud Szlovákia a védelmi költségeken. “Látva azt az őrületet, ami a szomszédban zajlik, ez nagyon jó hír”.

A védelmi miniszter szerint Pellegrini és Fico elbújtak, mert látják, mit művel Putyin.

“Az Ukrajnában zajló háború az értékrend konfliktusa, Oroszország akarja eldönteni az ukránok helyett, hogy hova tartozzanak”

mondta. Jelezte, hogy a szlovák kormány vasárnap újabb ukránoknak szánt segítséget szavazhat meg. Zelenszkijt és az ukrán katonákat hősöknek nevezte.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »