Naď még a választásokig amerikai puskákkal fegyverezné fel a szlovák hadsereget

Naď még a választásokig amerikai puskákkal fegyverezné fel a szlovák hadsereget

 

Két részre osztott tenderen keresztül szeretné modern fegyverekhez juttatni a szlovák hadsereget Jaroslav Naď védelmi miniszter. A DenníkN cikke szerint az üzletet még az előrehozott választásokig szeretné megkötni.

 

A fegyvervásárlás 25 ezer géppuska beszerzését jelenti. Ennek kisebb része, 5 ezer fegyver amerikai gyártmányú lehet mintegy 15 millió dollárért. Ezt Szlovákia amerikai pénzből, pontosabban a Foreign Military Financing (FMF) programból finanszírozná. Ebben a csomagban a tárca közlése szerint 200 millió dollár van, melyet az USA a szlovák hadsereg modernizációjára ajánlott fel. Még az Ukrajnába történt szlovák fegyverfelajánlások idején.

 

Hírdetés

Feltétel azonban, hogy az amerikai pénzt amerikai fegyverek vásárlására kell költeni. A várakozások szerint ez a Colt M4-es kézifegyvere lehet, mely a régiónkban ismert 58-as szamopalkat váltaná. Ez utóbbi évtizedek óta használt a cseh és a szlovák hadseregben is.

 

A maradék, 20 ezer kézifegyver vásárlására európai fegyvergyártók is ajánlatot tehetnek. A cseh fegyvergyártókat a favoritok között emlegetik.

 

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »