Naď: 200 millió dollárt kap Szlovákia az USA-tól amerikai haditechnika vásárlására

Naď: 200 millió dollárt kap Szlovákia az USA-tól amerikai haditechnika vásárlására

Szlovákia 200 millió dollárt kap az USA kormányzati (FMF – Foreign Military Financing) alapjaiból, amelyet amerikai haditechnika vásárlására használhat fel – közölte szerdán Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter.

“Ez óriási hír, ez a pénz ajándékként érkezik. Ez annak az eredménye, hogy felelősségteljes szövetségesek vagyunk, akiknek a nehéz időkben is világos értékrendi iránytűje van”

mondta Naď, aki szerint a hadsereg például 4×4-es harci járműveket, vagy drónokat is vásárolhat a pénzből.

A védelmi miniszter kiemelte, hogy ez egy különleges lehetőség arra, hogy Szlovákia haditechnikáját diverzifikálhassák, főleg a szovjet típusút, amelytől nem akarnak függeni.

Feltételként szabták meg, hogy ugyanolyan technikára legyen költve, mint amit az amerikai hadsereg is használ.

Hírdetés

Ezen felül további 5,8 millió dollárt költhet el Szlovákia az Ukrajnával közös határ megerősítésére, az orosz befolyás elleni harcot szolgáló projektekre.

Naď szerint a Szlovákiának szánt pénzügyi támogatást már az amerikai kongresszus is jóváhagyta.

Az USA 18 országnak ad ilyen jellegű pénzügyi támogatást az Ukrajnának adott technikai segítséggel összefüggésben, Szlovákia az egyik legnagyobb összeget kapja.

A Külföldi Katonai Finanszírozás (Foreign Military Financing) egy olyan amerikai projekt, amely külföldi hadseregeknek ad támogatást védelmi felszerelések vásárlására, gyakorlatokra és amerikai szolgáltatásokra.

SITA, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »