Hatmilliárd köbméterre nőtt a tárolói gázkészlet

Magyarország megfelelően felkészült a télre, a kiemelkedő kapacitású hazai tárolókban már 6 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton a közösségi oldalán.

A tárca tájékoztatása szerint 2023-ban a lakosság alig valamivel több mint 3 milliárd köbmétert fogyasztott el, az elérhető tartalék ennek közel kétszerese.

A gazdaság igényeit tavaly mintegy 5,5 milliárd köbméter földgáz fedezte, a belföldön tárolt mennyiség ezt is meghaladja – emelték ki, hozzátéve, hogy a múlt esztendőben együttesen tehát mintegy 8,5 milliárd köbméteres gázfogyasztás több mint 70 százaléka a nagy hidegek beköszönte előtt hozzáférhető.

Mint jelezték, az előző fűtési szezon együttesen 5,7 milliárd köbméteres felhasználásával megegyező mennyiséget már szeptember elejére betárolták.

Hírdetés

Ráadásul az időarányos előrehaladáson alapuló becslések szerint idén 8 milliárd köbméter alá szorulhat az éves földgázfelhasználás, a tartalékok tehát akár még nagyobb hányadát is fedezhetik a tényleges szükségleteknek – közölte a tárca.

Emlékeztettek, hogy az Európai Unió a földfelszín alatti gáztárolókkal bíró tagállamok számára 90 százalékos feltöltési célértéket ír elő november elsejei határidővel, Magyarország ezt az elvárást már szeptember elejére teljesítette, az európai gázinfrastruktúra-üzemeltetők adatgyűjtése szerint jelenleg 93 százalékon állunk.

"Hazánk hagyományosan a kontinens élmezőnyébe tartozik a fogyasztással arányos töltöttségi mutatókat vizsgálva. Jelenleg is csak a három balti állam készleteit tároló Lettország és Ausztria előz meg bennünket ebben az összevetésben" – fogalmaztak.

Rámutattak, hogy a magyar fogyasztók biztonságos ellátását a magas készletszint mellett a zavartalanul zajló import és a belföldi kitermelés is szolgálja.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »