Mutatjuk, mit kell tenni és hogyan kell viselkedni árvíz idején

Mutatjuk, mit kell tenni és hogyan kell viselkedni árvíz idején

Árvíz esetén elsősorban az egészséget, és csak másodsorban kell a vagyont védeni. Az embereknek követniük kell az árvízi hatóságok, a rendőrség és a mentők utasításait, és tiszteletben kell tartaniuk a hivatalos tájékoztatást a helyzet alakulásáról – áll a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) ajánlásaiban. Egyúttal arra kéri a polgárokat, hogy ilyen helyzetben segítsenek az időseken, fogyatékkal élőkön és felügyelet nélküli gyermekeken.

„Szigorúan az elárasztott területen kívül mozogjon, és soha ne lépjen az áramló vízbe. Kerülje a villanyvezetékeket és a bekapcsolt elektromos készülékeket. Figyelje meg az esetleges gázszivárgást. Ne használjon nyílt lángot és ne dohányozzon. Csak zseblámpával világítson“

– hangsúlyozta a hivatal.

Ugyanakkor arra kéri az embereket, hogy árvíz idején csak egészségre biztonságos és megbízhatóan igazolt vizet használjanak.

„Soha ne fogyasszon olyan élelmiszert, amely árvízzel, iszappal és sárral érintkezett“ – mondta. Az alapos higiénia szükségességére is felhívta a figyelmet. „Folyamatosan ügyeljünk a higiéniára, különös tekintettel a gondos és gyakori kézmosásra evés-ivás előtt, dohányzás előtt, vécéhasználat előtt és után“ – tette hozzá.

Hírdetés

Vihar esetén a hivatal azt javasolja, hogy biztonságos helyen tartózkodjunk. „Ha nem tud elbújni egy villámhárítóval védett épületben, bújjon be az autójába, és maradjon távol az ablakoktól“ – mondta.

Az emberek kerüljék a nyílt tereket, a vízfelületek térségeit és azok környezetét. Javasolt az elektronikus eszközök kikapcsolása, mint például a mobiltelefon, rádió vagy televízió, és ajánlatos az áramot vezető tárgyakkal való érintkezés elkerülése.

Heves jégeső idején az ÚVZ az olyan menedékhely keresését tanácsolja, amely védelmet nyújt az esetleges becsapódási kockázat ellen. „Elsősorban a feje tetejét védje, például táskával, hátizsákkal, kiterített kabáttal vagy legalább a kezével, amíg biztonságba nem kerül” – tette hozzá a hivatal.

Kedden Szlovákiában több járásában is árvízveszély áll fenn. A meteorológusok első-, másod- és harmadfokú hidrológiai figyelmeztetést adtak ki. Kelet- és Közép-Szlovákia egyes járásaiban másodfokú riasztások vannak érvényben az eső és a vihar miatt.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »