Mutatjuk mire jó az úszó napelempark

Mutatjuk mire jó az úszó napelempark

Share 0 Tweet 0 Share Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

A megújuló energiák fejlesztésére szakosodott német BayWa re európai úszó napelemes létesítménynél gyűjtött tudományos adatokat a vízi állatvilágról, a vízminőségről és a madárvilágról – számol be a PV Magazine. A cég megállapította, hogy a panelek alatti mesterséges élőhelyek védelmet nyújtanak egyes fajoknak, emellett javítják a vízminőséget. A BayWa re két hollandiai úszó napelemfarmjának első környezeti hatásvizsgálati eredményeit tette közzé, a megállapítások a madárvilágra, a vadon élő halak tenyésztésére és a vízminőségre vonatkoznak. Az eredmények azt mutatják, hogy a panelek mesterséges környezetei igen kedvezően hatnak a vízi ökoszisztémákra. Az első felméréseket a 18 hektáros Bomhofsplas úszó napelemparkjának 20 mesterséges élőhelyén végezték el három évvel a telepítés után. Az adatok az állatvilág jelenlétének jelentős gyarapodását mutatták. Az úszó fotovoltaikus rendszerek alatt ketrecszerű struktúrákat alakítottak ki, amelyek amellett, hogy megvédik a kisebb halakat, ívóhelyként, valamint mikroorganizmusok és gerinctelenek élőhelyeként is szolgálnak.

A Bomhofsplasnál a vízminőség nem változott a napelemek telepítése után – a Groningeni Egyetem több mint 10 hónapon keresztül mérte a vízminőséget. A szakértők azt is megállapították, hogy az oldott oxigén szintje normális tartományban maradt. A panelek alatt még a hőmérsékletkülönbségek is csökkentek a nyílt vízterülethez képest. A meleg időszakokban a felső vízréteg hőmérséklete alacsonyabbnak bizonyult a panelek alatt, és a hideg időszakokban a víz lehűlése is lassabban zajlott. A BayWa re a madárvilággal kapcsolatban is megállapításokat tett a Weperpolder úszó napelemparknál. A 2018-ban üzembe helyezett, 1,5 hektáros létesítmény egy természeti terület közelében található. A megfigyelés célja a madarak számának rögzítése volt az úszó napelempark telepítése előtt és után.

Az adatok alapján az állatok száma a korábbi helyzethez hasonlóan magas maradt a tavon. Egyes madarak, így a kacsák és sirályok még pihenőhelyként is használták az úszó fotovoltaikus létesítményeket. „Ez a kutatási erőfeszítés lehetővé teszi számunkra, hogy fejlesszük ismereteinket és parkjaink tervezését. Számos cikket publikálnak, de csak kevés alapul méréseken, megfigyelésen vagy szilárd tudományos alapokon” – nyilatkozta Constantin Magne, a BayWa re franciaországi szóvivője. A vállalat jelenleg 19 úszó napelemparkot fejleszt vagy üzemeltet, ami több mint 300 megawattot jelent.

Hírdetés

 

 

Kép: BayWa re

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »