Mosogatógép tabletták és gélek tesztje: az átlagos bolti is lehet jó, a drága zöld is lehet gyenge

Mosogatógép tabletták és gélek tesztje: az átlagos bolti is lehet jó, a drága zöld is lehet gyenge

Itt az #ÖkoTakarítás hónapja!

Az #ÖkoTakarítás hónapjában mosogatógép tablettákat és géleket teszteltünk. A boltok és drogériák népszerű termékeit, 25 tablettát és 13 gélt vizsgáltunk laboratóriumban. Összesen 2660 edényt mosogattunk el és nagy különbségeket találtunk. Elmondjuk, melyek a leghatékonyabb, legzöldebb és egyben legolcsóbb tabletták és gélek gépi mosogatáshoz, és hogy valóban környezetbarát-e a tablettákon a lebomló fólia.

Itt az #ÖkoTakarítás hónapja

A tesztelés során a következőket néztük

tisztaság – ez nyilván az egyik legfontosabb tényező, ezért a végeredmények számításánál ez szerepelt a legnagyobb súlyozássalhatékonyság – különböző edényekre vonatkozóan: tányér, pohár, bögre, evőeszköz, műanyag edényfoltmentességszáradása termékek összetételekörnyezeti és egészségi hatásokökocímke minősítés

Az eredmények alapján tesztünkben a végső összpontszám alapján sorrendbe állítottuk a vizgált 36 terméket. Az eredményekből néhány általános tanulság is levonható, ezek röviden:

A tabletták általánosságban hatékonyabb tisztító erővel bírnak, mint a gélekA hiteles ökoszerek ugyanolyan hatékonyak, mint a nem minősített népszerű társaik.Több magát zöldnek valló termék bizonyult gyenge hatékonyságúnak és drágának. A vízben oldódó fólia anyaga a biológiailag lebontható PVA (polivinil-alkohol), vagyis a mikroorganizmusok vízzé és szén-dioxiddá alakítják át.Ökocímkés vs zöldre festett drága mosogatógép tabletták

Ha a hatékonyság mellett fontos számunkra a környezettudatosság is, mindenképpen érdemes az EU-ökocímkét (EU Ecolabel) keresnünk a csomagoláson. Miért? Mert

az EU Ecolabel minősítés megszerzése során a termékeknek  bizonyítaniuk kell a hatékonyságukat, míg a minősítés nélküli termékeknél erre vonatkozóan semmilyen információnk nem lehet azon túl, amit a gyártó állít.

Az ökocímkés termékek bizonyítottan kevésbé károsítják a környezetet, hiszen az öko-tabletták legfőbb összetevői (nátrium-karbonát, ill. nátrium-perkarbonát) eleve minimális környezeti hatású, hagyományosan környezetbarátnak tekintett anyagok.

Az EU ökocímkét (EU Ecolabel) csak azok a termékek kaphatják meg, melyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnye sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyezésért nem a gyártó felel. A tesztelt termékek közül az első tíz helyen végzettből három is rendelkezik EU Ecolabel címkével: Somat pro nature All in One, Sunlight Powered by Nature All in one és Cif Complete Clean All in 1. Vagyis nem kell lemondanunk a tiszta edényekről akkor sem, ha környezetbarát terméket vásárolunk.

Hírdetés

Több, magát „öko”-nak nevező termék is belekerült a tesztelésbe. Fontos kiemelni, hogy ezekből több is csak kinézetével, márkanevével vagy éppen fantázianevével próbálja azt sugallni, hogy környezetbarát tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeknek a termékeknek nincs független, hiteles minősítésük, vagyis nem igazolta független vizsgálat a környezetbarát tulajdonságaikat. Sokszor ráadásul tisztítási hatékonyságuk is elmarad az elvárhatótól, és még csak nem is feltétlen tartoznak az olcsó termékek közé.

Lebomló fóliás vagy műanyagzacskós a zöldebb választás?

A csomagolás témájához tartozik az egyre gyakrabban előforduló vízben oldódó fólia védőréteg környezeti hatásának kérdése. Ez a vízben oldódó fólia PVA-ból készül (polivinil-alkohol), ami egy biológiailag lebontható anyag, vagyis a mikroorganizmusok vízzé és szén-dioxiddá alakítják át.

Tabletta vagy gélkapszula?

Hogyan döntsük el, tablettát vagy gélt használjunk? Néhány szempont:

A tabletták látványosan hatékonyabban mosogatnak, mint a gélek. Hatékonyságban csak két folyékony gépi mosogatószer tudja felvenni a versenyt a szilárd termékekkel: a Somat All in 1 Lemon & Lime gél és a Herbow gépi mosogatószer koncentrátum, ez utóbbi mosódió kivonatot tartalmaz, egyetlenként a mezőnyben.

Mi nem teszteltük, de a Stiftung Warentest 2020-as mosogatógép tabletta tesztje szerint hosszútávú használat (300 mosogatás) során egyedül a gélkapszula nem karcolja meg az üveg poharak felületét. Így érdemes megfontolni a hatékonyabb gélek alkalmazását.

A gélek összetevőik kevésbé kockázatosak az egészségre. A gélek több mint felének nincs veszélyességi címkéje, míg a tabletták között egyetlen ilyet sem találunk. A tabletták veszélyességi jelei általában irritáló vagy maró hatásra figyelmeztetnek. Október 14-én ünnepeljük az EU Ecolabel, azaz az EU-ökocímke Világnapját, amit akár megtehetünk azzal is, hogy mostantól pár perccel több időt szánunk arra a boltban, hogy megnézzük a számunkra szimpatikus termékek közül, melyik az, amelyik rendelkezik ilyennel és azt vesszük le a polcról. Gépi mosogatószerek esetén most már még csak a boltig se kell elmennünk, elég végiggörgetnünk ezt az ingyenesen elérhető terméktesztet.

A teljes teszteredmény ingyenesen elérhető itt  >>>

  (function(d,s,id,u){ if (d.getElementById(id)) return; var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0], t = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); js=d.createElement(s); js.id=id; js.async=1; js.src=u+’?’+t; sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs);}(document, ‘script’, ‘os-widget-jssdk’, ‘https://www.opinionstage.com/assets/loader.js’));

Képek: freepik.com

 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ez a poszt Mosogatógép tabletták és gélek tesztje: az átlagos bolti is lehet jó, a drága zöld is lehet gyenge először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »