Morzsa a kisnyugdíjasoknak

Emellett a bukaresti kabinet egy rendhagyó jótékonykodást is bejelentett karácsony előtt: az új esztendő első hónapjában a leginkább rászoruló idős embereknek egyszeri állami támogatást nyújtanak, minden 1600 lej alatti nyugdíjat 2200 lejre kerekítenek. Picit számszerűsítve, például az 1000 lejes „minimálnyugdíj” esetében a téli segély 1200 lej, míg egy 1600 lejes nyugdíjat 600 lejjel egészítenek ki 2200 lejre. Marius Budăi munkaügyi miniszter szerint mintegy két és fél millió idős ember részesül a januári segélyben.

Ez a szám viszont elgondolkodtató, azt jelenti ugyanis, hogy két és fél millió nyugdíjas csak nehezen, egyik napról a másikra tud megélni, kifizetik a legszükségesebbeket, s örülhetnek, ha valamicske még marad a zsebükben. Csakhogy az országban mintegy ötmillió nyugdíjas él. Magyarán, a romániai nyugdíjasok fele támogatásra szorul, s egy korábbi adat arra is rávilágít, hogy idén közel 900 ezren tengődtek havi 800 lejes minimálnyugdíjból!

Az új forgatókönyv szerint a nyugdíjasok mintegy ötödének 2022-ben havonta 1000 lejből kell majd megélnie. Igaz, 200 lejjel az is több, mint a korábbi, szégyenteljes 800 lej…

Hírdetés

Azoknak tehát, akik valamiféle szociális vívmányként jelentik be a januári – nyilvánvalóan örvendetes – nyugdíj-kiegészítést, arra a kérdésre is hitelt érdemlő választ kellene adniuk, miként lehet havonta ezer lejből megélni, különösen a téli időszakban? Mert ezt főleg azok az egyedül, jobbára városon élők tudják, akiknek ki kell fizetniük az egyre jobban emelkedő fűtésszámlákat, lakásfenntartást, gyógyszereket, élelmet, mindazt, ami nélkülözhetetlen a túléléshez. Mert európai szintű életminőségről esetükben aligha beszélhetünk, több százezer idős ember valóságos túlélési bravúrra kényszerül havonta.

A korábbi munkaügyi tárcavezető, a liberális Raluca Turcan januárban még nehezen elfogadható rendellenességként beszélt erről az áldatlan állapotról, ma a kabinet az idősek életszínvonalát egy havi pótlékkal próbálja emelni. A semminél az is több, természetesen. Csakhogy a kisnyugdíjasok helyzete összességében megalázó és méltánytalan. Persze januártól a nyugdíjpont értéke az eddigi 1442 lejről 1586 lejre emelkedik, ám ezt a leginkább nélkülözők alig érzik majd meg.

Annál jobban örvendezhetnek viszont az aránytalanul magas öregségi járadékkal rendelkezők, a különnyugdíjasok valóságos kasztja, például a nyugalmazott kommunista szekusok és ügyészek, esetükben a tízszázalékos növekedés akár ezres nagyságrendet is jelenthet. Mások – üzeni a kiváltságosok rendszerét rendületlenül fenntartó állam –, kisnyugdíjasok százezrei, egykori mezőgazdasági dolgozók –, örüljenek a januári morzsának és boldoguljanak, ahogy tudnak.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »