Moldova iszonyúan nehéz helyzetben próbál EU-párti pályán maradni

Moldova iszonyúan nehéz helyzetben próbál EU-párti pályán maradni

Maia Sandu moldovai (nyugatbarát) elnök pénteken új miniszterelnököt jelölt ki bevallottan annak érdekében, hogy EU-párti pályán tartsa az országot. A jelölésről a 101 fős parlament jövőhéten szavaz, elvileg Sandu pártja 63 mandátumot tud az elnök jelöltje mögé állítani. A nyugatbarát kormány azután mondott le, hogy nem tudott mit kezdeni az egyre mélyebb gazdasági és belpolitikai válságokkal. A teljes képhez az is hozzátartozik, és a súlyos megélhetési válság miatt a referenciapontként Brüsszelre tekintő elnök és kormánya mögött már nincs meg a szükséges választói támogatás. Ugyanakkor orosz nyomásgyakorlással és orosz titkosszolgálati műveletekkel magyarázzák a folyamatos tüntetéseket.

Mindenesetre, nincs szükség arra, hogy a Moldávia 3,5 milliós lakosságát az oroszok hergeljék fel. Tavaly ősszel kormányellenes tüntetések robbantak ki, és a demonstrálók az elnök és a kormány lemondását követelték.

Moldávia 100 százalékban az orosz gáztól függ, tavalyelőtt pedig egy olyan szerződést kötöttek a Gapzrommal, ami havonta igazította ki az egységárakat az aktuális piaci árak mellett. Az energiaárak elszabadulásakor, ami augusztusban és szeptemberben csúcsosodott ki, Moldávia csak késve tudott fizetni. A lakosságnak biztosított gázár és a beszerzési át közötti különbséget viszont nem volt miből kigazdálkodni.

Tavaly ősszel az infláció 35 százalék közelébe ugrott, a kamatlábakat pedig 21,5 százalékra emelték.

Hírdetés

Moldova igen kevés vonalon csatlakozik az európai energia infrastruktúrához, így nagyon kiszolgáltatott helyzetben van. Az ukrán energiacsomópontokat ért orosz rakétacsapások rendre áramkimaradásokat okoznak Moldáviában is. A Gazprommal elhúzódó vita a fizetésekről pedig zsákutcába viheti az ország gázellátását (pereskedni lehet, de alternatív beszállításokra nem sok lehetőség kínálkozik). Nem beszélve a szakadár orosz régiról, Transznistriáról.

Transznisztriáról érdemes azt is tudni, hogy nyolcmilliárd dolláros adósságot halmozott fel a kifizetetlen orosz gáz miatt a Gazprommal szemben – az oroszok mégis a jóval kisebb, központi moldovai kormány elmaradásai miatt vágták vissza tavaly a gázszállítások mértékét, majd indították újra némi húzd-meg-ereszd-meg után.

Moldova és a szakadár régió közti kapcsolatok is jelentősen megromlottak, miután Moldova uniós tagjelölti státuszt kapott, sőt a szakadár kormány belengette, hogy Kalinyingrádhoz hasonló orosz exklávéként kellene a jövőben működnie a Dnyeszer Menti Köztársaságnak.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »