Mit vegyen, mit egyen és mit igyon mielőtt oltásra megy? Mutatjuk!

Mit vegyen, mit egyen és mit igyon mielőtt oltásra megy? Mutatjuk!

Ahogy lassan-lassan beindul a vakcinagyártás, s mind több oltóanyag érkezik Szlovákiába, egyre több ember készülhet lélekben a vakcinációra. Néhány tippel most ahhoz járulunk hozzá, hogy ne csak mentálisan, hanem fizikailag is megfelelő kondícióban vágjunk neki az időnként kellemetlen mellékhatásokkal járó oltásnak.  

A szakértők szerint érdemes lehet az oltás előtt és utána is néhány napig teljesen elhagyni az alkoholfogyasztást, mivel a szeszesitalok fokozhatják a vakcinációval járó mellékhatásokat. A túlzásba vitt ivászat alapból is fejfájással, fáradtsággal, rosszulléttel járhat, de ha az oltás mellé meg alkohol is társul, az egyébként egy-két nap leforgása alatt teljesen eltűnő kellemetlen tünetek tovább is velünk maradhatnak.

Néhány korábbi kutatás szerint az alkoholfogyasztás az immunrendszerünkre is hatással van, így elképzelhető, hogy az oltás után kialakuló védettséget is késleltetjük azzal, ha mondjuk házipálinkával ünnepeljük meg a beoltásunkat. 

Nem kell kifosztani a legközelebbi gyógyszertárat, ha oltásra készülünk. A mellékhatások, ha lesznek, a legtöbb esetben lábon kihordhatók. Legfeljebb paracetamol-tartalmú forróitalt vagy tablettát érdemes beszerezni, esetleg Aszpirint, ezek megfelelően enyhítik a kellemetlen tünetek.

Egyébként sem árt, ha az ember rendesen kialussza magát és ügyel a folyadékbevitelére, de a szakértők szerint az oltás előtt és közvetlenül utána különösen sokat számít a pihenés. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, a mellékhatások kockázatát is alaposan csökkenti, ha kipihenve érkezünk az oltásra.

Hírdetés

A nemzetközi ajánlások igen változóak a vízfogyasztással kapcsolatban, de napi 3-4 liter vízzel biztosan nem lövünk mellé.

Könnyen belátható ok-okozati összefüggés, hogy a járvány alatt nem csak megfelelő lelki táplálékból (színház, mozi, zene, kultúra, misék és istentiszteletek) szenvedünk hiányt, hanem testiből is. Érthető okokból kevesebbet járunk bevásárolni, gyakrabban eszünk félkész, vagy fagyasztott termékeket. Ez az immunrendszerünknek sem tesz jót, pedig kutatások bizonyítják, a helyes táplálkozás a vírusfertőzés kockázatát is csökkenti. Egészségesebben táplálkozni nem nagy ördöngősség, a szakértők szerint, ha figyelünk a megfelelő rostbevitelre, elég gyümölcsöt és zöldséget eszünk, nagy baj nem lehet. 

Az oltás kapcsán egy dolgot érdemes hangsúlyozni. 

Ne menjünk üres gyomorral! Nem egyszer előfordult ugyanis, hogy valaki elájult vagy rosszul lett az oltást követően, éppen azért, mert nem evett rendesen a vakcináció előtt. 

A végére még egy apróság. Bár vannak, akik minden mellékhatás nélkül átvészelik a koronavírus-oltást, sokakat ledönt a lábáról, ha csak néhány órára is. Fejfájósan, általános gyengeséget érezve nem a legkellemesebb nagy bevásárlást csinálni, tegyük ezt meg még az oltás előtt!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »