Mit kell feltétlenül megtekintenie, ha csak egy napot tud eltölteni Pozsonyban?

Mit kell feltétlenül megtekintenie, ha csak egy napot tud eltölteni Pozsonyban?

Mutatjuk, melyek azok a népszerű helyek, amelyeket mindenképpen meg kell néznie, még ha csak egyetlen napra is érkezik Pozsonyba.

Ha Pozsonyban csak egyetlen napot tud eltölteni, mindenképpen érdemes hivatalos idegenvezetőktől érdeklődni, hogyan lehet pár óra alatt a város legszebb és leghíresebb pontjait megnézni. Ilyenkor fontos ismertetni, pontosan milyen jellegű látványosságokra vagyunk kíváncsiak: történelmi avagy modern épületeket néznénk meg szívesebben, aktív vagy inkább passzív pihenés érdekel bennünket.

Az Óvároson keresztül egész nap közlekednek a piros színű vidám városnéző kisvonatok (az ún. Prešporáčik), amelyet nem lehet szem előtt téveszteni, és mára a főváros egyik szimbólumává váltak. A kisvonatok nagy népszerűségnek örvendenek a turisták körében. Tökéletes kilátást biztosítanak a város neves épületeire, ahonnan zavartalanul és teljes kényelemben élvezhetjük az utazást. Ideális megoldás a forró nyári napokon, hogy ne kelljen a nagy hőségekben gyalogolnunk. A kisvonat akár a pozsonyi várhoz is felvisz bennünket, amely hely egyszerűen kihagyhatatlan, ha Pozsonyban járunk. A felfordított asztal formájú, négy saroktornyosvár ugyanis Pozsony ikonikus épülete.

Ha a városnéző kisvonatot választjuk, a városnézés alkalmával idegenvezető (aki angol és német nyelvet beszél) kíséri a látogatókat. Emellett akár audio guide eszközt is igénybe vehetünk, amely 19 nyelven áll a vendégek rendelkezésére. A városnéző kisvonatok általában a Fő térről indulnak, de a város más pontjain is találkozhatunk velük.

Ha a műemlékek és a város történelme érdekel bennünket, vagy a helyi múzeumokba szeretnénk ellátogatni, akkor a Fő térre kell mennünk. Itt található az Óvárosháza épülete, ahol a Pozsonyi Városi Múzeum székel. Kiállításaik keretében az egykori koronázóváros történelmét ismerhetjük meg a kelták érkezésétől egészen a 20. századik. A pompás termekben megtekinthetjük, hol üléseztek egykor a bírák és a tanácsosok, de betérhetünk akár az egykori városi kínzókamrába is. Az érdeklődők az Óvárosháza tornyába is felmehetnek, ahonnan a városra nyíló panoráma felejthetetlen. A városi múzeum közvetlen szomszédságában az Apponyi palota található, ahol igazán figyelemreméltó a korabeli enteriőrök múzeuma, ahogy a szőlészeti és borászati múzeum is.

Ha a Fő téren járunk egyszerűen kihagyhatatlan egy szelfie a város népszerű köztéri szobraival, akik Pozsony legnagyobb „turistamágnesei” közé tartoznak. A mindig kedves és mosolygós Schöne Náci, a padon könyökölő Napóleon katonájának, és a csatornából kikandikáló Čumil mindenki arcára jókedvet varázsol.

Hírdetés

Ha már az Óvárosban vagyunk, nem szabad kihagyni a csodás Prímás palotát sem, amely a város egyik legszebb neoklasszicista épülete. A palotában múzeum működik, ahol egy állandó tárlat keretében a magyar királyok hatalmas olajfestményeit lehet megtekinteni. A látogatókat biztosan elvarázsolja a Prímás palota csodás tükörterme is, amely a versailles-i királyi kastély tükörtermét idézik. A Prímás palota legfontosabb látnivalója azonban a 17. századi angol gobelinek gyűjteménye, ami igazi ritkaságnak számít.

Pozsonyban szintén kihagyhatatlan a Szent Márton-dóm, amely a város második legkeresettebb turisztikai látványossága a pozsonyi vár után. Tornyát a magyar királyi korona díszíti. A Šafárik tértől nem messze pedig a Kék templomot csodálhatjuk meg, a magyar szecesszió egyik legnagyszerűbb példáját. A késő barokk-rokokó stílusú Grassalkovich-palota impozáns franciakertjével ugyancsak Pozsony neves épületei közé tartozik.

Ha ellenben egyáltalán nem érdekel minket a történelem, és inkább Pozsony modernebb részeit szeretnénk megtekinteni, akkor az Eurovea bevásárlóközpontot kell megcélozni. Egy hatalmas komplexumról van szó, ahol nem csak shoppingolásra van lehetőség, de mivel az Eurovea a rakparton található, így végig lehet járni a rakparti sétányokat, ahol kiváló éttermek és kávézók várják a vendégeket, szóval ideális helyszín a délutáni kikapcsolódáshoz.  

Ha már az ebédről van szó és a jó ételekről, Pozsony történelmi központjában számos jónevű étterem működik. Teljesen mindegy, hogy a hagyományos avagy a modern ízek hívei vagyunk, egyikből sincs hiány a belvárosban.

Ha viszont csak valami könnyű ebédet szeretnék elfogyasztani az utcán, akkor rendelkezésünkre áll számos kiváló street food, avagy hipster bisztró és kávézó, amelyek az utóbbi években igencsak elszaporodtak a fővárosban. Főként a régi Vásárcsarnok épülete előtt találkozhatunk sátraikkal és karavánjaikkal. Az egészséges táplálkozás rajongói különösen örülnek nekik, de mindenki más is értékeli majd őket, aki számára fontos az eredetiség, a finom frissen pörkölt kávé, a házi limonádék és más minőségi alapanyagokból készült ételek.

Ha késő délutánra elhúzódik pozsonyi látogatásunk, ne hagyjuk ki a naplementét sem, amelyre kiváló helyszénként szolgál az Ufó étterem, amely a Szlovák Nemzeti Felkelés hídja felett található, 87 méter magasságban. Végül pedig ne felejtsünk el betérni a helyi szuvenírüzletekbe, ahonnan számos, Pozsonnyal kapcsolatos mókás ajándék- és emléktárgyat vihetünk haza.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »