Mit ígért Trump Amerikának és a világnak?

Donald J. Trump megdöbbentő győzelme a keddi amerikai elnök választáson egy sor radikális lépést hozhat az USA és a világ számára. Az új elnök beiktatása után várhatóan több olyan intézkedést is elsüllyeszt majd, amit Barack Obama jelenlegi elnök hozott tető alá.

 

A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy más a kampány során tett ígéret és a leendő Trump-adminisztráció hivatalos politikája – nos, erről nálunk, felvidéki magyaroknál aligha tud többet más közösség.

 

A Financial Times 7 pontban gyűjtötte össze a legfontosabbakat, mi ezt kiegészítettük az INESS gazdaságkutató intézet összeállításával.

 

Kereskedelem

 

A Transzatlanti Kereskedelmi Partnerség (TTIP) ellenzői minden bizonnyal örültek Trump győzelmének, aki azt ígérte, hogy az Amerika számára előnytelen kereskedelmi egyezményeket megszünteti – így a TTIP-t is, de alapvető változásokat ígért a nagyobb hagyományokra visszatekintő NAFTA-egyezmény működését illetően is, ami az USA, Kanada és Mexikó gazdasági övezetet foglalja magába.

 

Ezeknek az intézkedéseknek főleg az USA közép-nyugati részeiben élők örültek, akiknek iparra épülő városaik „rozsdaövezetté” változtak. Trump azt is előrevetítette, hogy a Kínából érkező árut 45 százalékos importvámmal sújtja, ezzel felélesztve a kereskedelmi háború lehetőségét – írja a brit gazdasági lap.

 

Trump megválasztása véget vethet a TTIP tárgyalásoknak. Sokan vannak, akik nem sajnálják… Forrás: euractiv.com

 

Külpolitika

 

Trump újraértelmezné az Iránnal kötött nemzetközi egyezséget, ami alapján a közel-keleti ország újra bekapcsolódhatott a nemzetközi kereskedelembe, cserébe lemondott atomprogramjáról. Mindenesetre az irániak oldaláról az atomprogram megszüntetése nem annyira egyértelmű.

 

Míg Obama egy atomfegyverek nélküli világról álmodott, addig Trumpnak nem jelent gondot, ha Japán és Dél-Korea kifejlesztené saját nukleáris arzenálját.

Hírdetés

 

Trump a kampány során jelezte, hogy nem feltétlenül tartaná be az USA NATO-szövetségeseivel szembeni kötelezettségeit, amíg nem járulnak hozzá az elvárt mértékben (a jelenlegi elvárás szerint a tagállamoknak a GDP-jük 2 százalékát kellene védelmi kiadásokra fordítaniuk). Ráadásul jobb kapcsolatokat akar ápolni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – ez így együtt biztosan a frászt hozza a merőben oroszellenes és amerikai segítséget kérő Baltikumra és kelet-európai országokra.

 

Korai még felételezésekbe bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy Putyin és Trump kapcsolata hoz-e előrelépést az közel-keleti és ukrajnai konfliktusokban. Forrás: NBCnews.com

 

Adók

 

Ronald Reagan óta a legnagyobb adóforradalmat akarja Trump elindítani. A háztartások adóterheit 35 százalékkal csökkentené, és egyszerűsítené a vagyonbevallás menetét, persze a személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsát (39,6 százalék) is visszavágná. Csökkentené a jogi személyek jövedelemadóját a jelenlegi 35 százalékról 15 százalékra. A nemzetközi tranzakciókból származó nyereséget a jövőben 10 százalékkal sújtaná (eddig nem terhelték adóval).

 

Társadalom

 

Trump újragondolná Obama egészségügyi rendszerét is, és lehetővé tenné a szabad iskolaválasztást is. A szülőknek állami támogatást ígért a gyerekek iskoláztatására az általuk választott intézmény esetében is – az otthontanulást is beleértve.

 

Bíróság

 

Az elemzők szerint a választás meglepő erdményének egyik nem várt következménye, hogy egy nemzedékre a konzervatív beállítottságú bírók javára módosulhat a Legfelsőbb Bíróság most még 4:4 arányú megoszlása. Mivel az amerikai szenátusban is a republikánusok kerültek túlsúlyba, Trump a szenátus támogatásával az idős liberális bírókat fiatalabb konzervatívokkal helyettesítheti.

 

Klímaváltozás

 

Trump szerint a globális felmelegedés csak Kína kitalációja, hogy az USA iparát számára előnytelen helyzetbe kényszerítse, ezért a nemrég USA és Kína által is elfogadott Párizsi klímaegyezményt szándékában áll megvétózni. Egyúttal azt is kijelentette, hogy elnöksége alatt az USA nem támogatja majd az ENSZ klímaváltozás-megelőző programjait.

 

Bevándorlás

 

Az elnökválasztási kampány legindulatosabb érzelmeket kiváltó témája a bevándorlás volt. Clinton Obama nyomában haladva egyszerűsíteni akarta az illegális bevándorlók, elsősorban a latinok számára, hogy teljes állampolgárságot kapjanak. Trump ezzel szemben falat akar emelni az ország déli határa mentén, betiltaná a muszlimok beutazását és deportálna 11 millió illegális bevándorlót. Később ezeket a kijelentéseit némileg finomította.

 

Körkép.sk

Nyitókép: reason.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »