Misztériumjáték és adventi kórushangverseny tette meghitté a karácsonyvárást Komáromban

Misztériumjáték és adventi kórushangverseny tette meghitté a karácsonyvárást Komáromban

Több mint két évtizede már, hogy a komáromi Jókai Mór Alapiskola énekkarai minden esztendőben Adventi kórushangversennyel teszik ünnepélyesebbé a karácsonyi várakozás időszakát a zenekedvelő közönség számára. 

Az idei évben annyi változás történt, hogy a Kicsinyek Kórusa, a felső tagozatosok Gyermekkara, valamint a GAUDIUM vegyes kar mellett a Jókai Mór Alapiskola katolikus hittanosai is jelentős szerepet vállaltak, ami határozottan megadta az ünnepi időszak keresztény jellegét. A rendezvényre a Tiszti Pavilon dísztermében került sor.

A koncert nyitányaként Ľuboš Bernáth műve hangzott el, majd pedig ezzel összefüggésben Kis Anita, a felnőttek kórusának oszlopos tagja mondott beszédet a jelenleg tartó Keresztény Kultúra Évének alkalmából, amelynek célja, hogy a társadalom figyelmét a keresztény értékrend felé fordítsa, hangsúlyozva az egymás iránti tisztelet jelentőségét. 

Az énekkarok hangversenye a Kicsinyek Kórusa, a felső tagozatosok Gyermekkara, valamint a Gaudium vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttesének közös fellépésével kezdődött, amelyben először karácsonyi dallamok csendültek fel, majd pedig a Kormorán együttes „Én Istenem” szeretetről, bizalomról szóló népszerű dalát is hallhatta a közönség.  Vezényeltek Grassl Ferdinánd és Juhász Mónika.

Én Istenem, jó Istenem, fogd meg árva, gyenge kezem Én Istenem, jó Istenem, a szeretet mindig velünk legyen.

Az adventi műsor második részében az iskola katolikus hittanosai Betlehemes pásztorjátékot mutattak be. A Szent Család, Mária és József, a pólyába bugyolált kisdeddel, a pásztorok, a háromkirályok mind-mind jelmezes öltözetben jelentek meg a színen, visszaidézve Jézus születésének történetét. De jelen volt több bibliai szereplő, így Gábriel arkangyal, Anna –Mária édesanyja is.

A gyerekek által előadott népszerű karácsonyi misztériumjáték időrendi sorrendben mutatta be a történéseket, amint József útra kelt jegyesével, a gyermeket váró Máriával, ábrázolva a fényes, betlehemi csillag megjelenését is, ami a pásztoroknak és a három királynak, Gáspárnak, Menyhértnek, Boldizsárnak az utat jelezte.

A színtéren a betlehemi helyszínt jelképes istálló jelenítette meg, amely a háttérben díszletül szolgált. Alkotói Szabó Gabriella és Hajnovič Alexandra, az iskola pedagógusai. 

A tanulók által színre vitt Betlehemes játék azért is külön figyelmet érdemel, mert az idei karácsonyon éppen 800 esztendeje, hogy Assisi Szent Ferenc 1223-ban egy sziklabarlangban, az itáliai Greccióban felállította az első betlehemet. A betlehemállítás szokása azóta elterjedt az egész világon. Célja, hogy e jelképes helyszínnel segítsen az embereknek elmélyülni, átélni a hajdani történéseket, amint az Istengyermek közénk érkezett, aki majd felnőttként békét hirdet minden népnek. Az isteni kisded jelképes látványa pedig hozzásegít, hogy saját szívünkben is megszülethessen a békesség, az Isten és egymás iránti szeretet.

Hírdetés

Tehát, e csodálatos szemléltetés gondolata minden idők egyik legnépszerűbb szentjétől, Assisi Szent Ferenctől származik.

Visszatérve az iskolások szereplésére, a misztériumjáték előadása mellett folyamatosan a színen voltak a gyermekkórusok, akik karácsonyi népénekekkel mesélték el a történéseket, összhangban a jelmezes szereplők színre lépésével.

A tartalmas ünnepi műsort betanította és színre vitte Pfeiferlik Annamária hitoktató, a Kicsinyek Kórusának karnagya, és a felkészítésben közreműködött Pásztor Éva pedagógus.

A továbbiakban az est vendégszereplői szereztek magas szintű művészi élményt a jelenlévőknek. A helyi Művészeti Alapiskola fuvola kvartettje Mozart-művekkel, valamint karácsonyi dallamokkal örvendeztette meg a közönséget. A négy sikeres lány közös produkciójának felkészítő tanára Fekete Éva, aki zongorán kísérte növendékeit.

Az ünnepi műsor záró részében a GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttesének műsorát hallhattuk, mely öt kórusműből tevődött össze, többségében karácsonyi tematikával. A közönség körében nagy sikert aratott a komáromi születésű orgonaművész, zeneszerző, Schmidhauer Lajos Sanctus című műve, de ugyanígy napjaink közismert és közkedvelt komáromi zeneszerzője, Zsákovics László Énekeljetek című szerzeménye is. Vezényeltek Grassl Ferdinánd, valamint Stirber Lajos, a GAUDIUM kórusának alapító karnagya. A műsor folyamatában Juhász Gyula Karácsony felé című versét Nagy Ferenc szavalta el, s e szép lírai költemény zenei feldolgozását az énekkar előadásában is meghallgathattuk.

Szép Tündérország támad föl szívemben / Ilyenkor decemberben. A szeretetnek csillagára nézek, / Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet, Ilyenkor decemberben.

Bizalmas szívvel járom a világot / S amit az élet vágott, Beheggesztem a sebet a szívemben / És hiszek újra égi szeretetben, Ilyenkor decemberben.

És valahol csak kétkedő beszédet / Hallok, szomorúan nézek, A kis Jézuska itt van a közelben, / Legyünk hát jobbak s higgyünk rendületlen S ne csak így decemberben.

Az ünnepi hangulatot előteremtő műsor folyamán szólót énekeltek Esztergályos Emese, Svoboda Anna Sophia, Kis Anita, valamint Grassl Ferdinánd.

A tartalmas est az énekkarok és a közönség együttes éneklésével zárult, hordozva a béke üzenetét, melynek hiányát a körülöttünk forrongó világból mi is érzékeljük. Legyen hát béke mindenütt a világban!

Dicsőség mennyben az Istennek, Békesség földön az embernek!

Buday Mária

A képek az iskola közösségi oldaláról származnak


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »