Miroslav Kollár megtorpedózná a PS és a SPOLU fúzióját

Miroslav Kollár megtorpedózná a PS és a SPOLU fúzióját

Miroslav Kollár frakción kívüli képviselő megpályázza a SPOLU pártelnöki posztját. Kollár a tavaszi kormányválság idején távozott a koalícióból, markánsan liberális retorikát követ, amely nem áll messze egyébként a Progresívne Slovensko (PS) gyakorlatától sem. A retorika egy dolog, az ambíció azonban már más kérdés.

Nem sokkal azután, hogy a Kolíková-frakció átigazolt az SaS-hez, felgyorsulni látszik a SPOLU és a PS fúziója. Juraj Hipš pártelnök nemrég lemondott tisztségéről, hogy a közelgő kongresszuson ismét a tagság megerősítését kérje ahhoz az egyetlen célhoz, hogy pártja fúzióra lépjen a progresszívokkal. Korábban is volt erről szó, tavasszal nagyon intenzív tárgyalások folytak a két párt között, amelyek azonban a kormányválság csitulásával párhuzamosan szintén alábbhagytak.

Hírdetés

Ezt a közeledést áshatja alá Kollár mostani bejelentésével. Állítja, hogy a SPOLU több mint száz párttagja felkérésére akarja megpályázni az elnöki posztot, olyan emberekről van szó, akiknek a PS-szel való fúzió “nem alternatíva”. Kollár szerint maga Hipš is azzal kínálta fel neki a párttagságot, hogy a PS-szel való tárgyalások befejeződtek, és inkább szélesebb együttműködésen dolgoznának.

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy erkölcsi-kulturális kérdésekben lehet azonosulni a PS-szel, de mégicsak egy baloldali pártról van szó, a SPOLU pedig egy nem baloldali polgári demokráciát hirdető alakulat.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »