Mintegy 5000 közlekedési balesetet regisztrált a rendőrség az év eleje óta

Mintegy 5000 közlekedési balesetet regisztrált a rendőrség az év eleje óta

Mintegy 5000 közlekedési balesetet regisztrált a rendőrség az év eleje óta Mészáros Richárd2024. 06. 20., cs – 17:33

Az év eleje óta mintegy 5000 közlekedési balesetet regisztrált a rendőrség, ami azt mutatja, hogy a tavalyi adatokhoz képest emelkedett a belesetek száma. A rendőrség minden közlekedő figyelmét felhívja a biztonságos közlekedés fontosságára. A legtöbb balesetet figyelmetlenség miatt történik – közölte Tomáš Vrábel, a Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának igazgatóhelyettese a Nemzeti Autópályatársaság (NDS), a Tűzoltó- és Mentőszolgálat (HaZZ) és a közlekedési minisztérium munkatársaival közös csütörtöki sajtótájékoztatón.

A közlekedési balesetek során nemcsak a járművezetők, hanem az autópályán dolgozók is veszélynek vannak kitéve. Az NDS statisztikái szerint 2022 és 2023 között mintegy negyedével emelkedett azoknak az autópályán dolgozóknak a száma, akik egy baleset miatt kerültek veszélybe. „2022-ben 26, 2023-ban már 33, idén május végéig pedig kilenc dolgozó került veszélybe, miközben a munkáját végezte” – mondta Filip Macháček, az NDS vezérigazgatója.

Hírdetés

Adrián Mifkovič, a HaZZ elnöke rámutatott, hogy a tűzoltóknak rendszeresen, naponta többször is ki kell vonulniuk az autópályákra és a gyorsforgalmi utakra. A HaZZ adatai szerint tavaly összesen 1900 tűzoltó vonult ki, leggyakrabban közlekedési balesetekhez hívták őket.

A közlekedési tárca képviselői, tűzoltók, mentősök, rendőrök, és az autópályákon dolgozók csütörtökön csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, amely az autópályák biztonságára összpontosít. Pozsonyban az autósokat célzó kampányt szerveztek, a kampányban az idén történt tragikus eseményekre is rámutattak.

A kezdeményezés részeként rendőrségi akciót is szerveztek, ennek keretében az autópályarendőrség járőrei általában olyan szakaszokon ellenőrizték a közúti közlekedés biztonságát és zavartalanságát, ahol útépítés folyik. Vrábel rámutatott, a rendőrség főleg azt ellenőrizte, hogy a sofőrök lassítanak-e ezeken a szakaszokon, de a leggyakrabban regisztrált szabálysértés az volt, hogy a sofőrök telefonáltak vezetés közben. „Ez manapság nagyon gyakori, és komoly veszélyforrás, emiatt történik a legtöbb közlekedési baleset” – közölte.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »