„Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós” – A kárpátaljai oktatás helyzete a Kölcsey Pedagógusakadémián

„Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós” – A kárpátaljai oktatás helyzete a Kölcsey Pedagógusakadémián

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) idén huszadik alkalommal szervezte meg a Kölcsey Nyári Pedagógusakadémiát annak jegyében, hogy a helyi magyarság oktatóit minél több tudással, technikai szakértelemmel vértezzék fel.

A rendezvény augusztus 9-13. között valósul meg a Rákóczi Főiskolán, a résztvevők plenáris előadásokon és szekcióüléseken – robotika, régi zene és hangszerek, néphagyomány az óvodában, legó az oktatásban – mélyíthetik tudásukat.

Augusztus 11-én, szerdán a nap első felében a gyakorlati foglalkozásoké volt a főszerep.

A különböző szekciókba tartozók kipróbálhatták azokat a módszereket, melyekről az előadások alkalmával hallottak. Ezt követően Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola elnöke tartott plenáris előadást A kárpátaljai oktatás helyzete a 2019-es külső független érettségi eredmények tükrében címmel.

Előadásának bevezetőjében a pedagógiai értékelési módszerekről szólt. Az értékelésnek fontos szerepe van a tanítási folyamatban, ennek alapján tudjuk lemérni a tanuló tudásszintjét, később pedig az általunk adott értékelések alapján ítélnek az emberek, szelektálnak a munkaadók a jelentkezők közül – emelte ki. Kifejtette, hogy nagyon átgondolt oktatási és értékelési módszereket kell kidolgozni ahhoz, hogy megfelelő eredmények szülessenek, vagyis a tanulók megfelelő tudásszinttel kerüljenek ki az iskolából.

„A kárpátaljai magyarság tragédiája pedig az, hogy a külső független tesztelés (ZNO) alkalmával például

ukrán nyelvből és irodalomból mindenkinek ugyanazt a tesztsort kell megírnia, amit eredetileg egy ukrán anyanyelvű, ukrán filológiára felvételiző számára készítettek”

– emelte ki.

Hírdetés

Előadásának második felében bemutatásra került A kárpátaljai oktatás helyzete a 2019-es külső független érettségi eredmények tükrében című könyv, mely Orosz Ildikó és Pallay Katalin, a Rákóczi Főiskola tanára közös munkája, és amely átfogó képet ad a kárpátaljai érettségizők teljesítményéről országos és kárpátaljai összehasonlításban.

„2019-től iskolatípustól és továbbtanulási szándéktól függetlenül minden érettségizőnek minimum 3 tárgyból független tesztvizsgát kellett tennie.

Ez volt az első év, amely érettségi vizsgái országos teljeskörű felmérésnek tekinthetők, és eredményei lehetőséget teremtenek az oktatási intézmények teljesítményének összehasonlítására” – tette hozzá az elnök asszony.

A kötetben részletes diagramokon láthatók, hogyan teljesítettek a kárpátaljai magyar-, ukrán-, és vegyes tannyelvű iskolák az adott évben. A bemutatóból megtudhattuk, hogy a megye szinte minden tárgyból sereghajtó volt, de a statisztikából az is kitűnik, hogy ez nem az anyanyelvű oktatás miatt, hanem az oktatás színvonala miatt alakult így, hisz országos szinten az érettségizők 15,48%-a nem érte el az átmenő ponthatárt ukránból.

„Következtetésképpen azt tudjuk mondani, hogy ahhoz,

hogy megfelelő tudásszintet tudjunk mérni a tesztekkel, különböző iskolatípusokra különböző feladatsorokat kellene összeállítani.

Emellett az anyanyelven való oktatás engedélyezése is nagyon fontos lenne, hisz csak így tudja a tanuló megfelelő mértékben elsajátítani a matematikát, történelmet, biológiát” – összegezte Orosz Ildikó.

Az előadást követően ismét gyakorlati foglalkozásokon vehettek részt a jelenlévők. A nap zárásaként pedig a Kárpátaljai Megyei Magyar Dráma színház színészeinek előadásában a Köszi, köszi… című kabaré-összeállítást tekinthették meg a pedagógusok.

Kurmay Anita


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »