Minden hetedik romániai lakhelyet változtatott az elmúlt nyolc évben. Honnan hová igyekszünk?

Minden hetedik romániai lakhelyet változtatott az elmúlt nyolc évben. Honnan hová igyekszünk?

Az Erdélystat.ro statisztikai portál hétfőn közzétett elemzése szerint Románia minden hetedik-nyolcadik lakosa lakhelyet változtatott 2012 és 2019 között.

A portál által vizsgált nyolcéves időszakban 2,2-2,6 millió ember, azaz a lakosság 12-15 százaléka változtatta meg a lakhelyét az ország egyik településéről a másikra költözve. Ez azt jelenti, hogy minden hetedik-nyolcadik lakos részt vett a belső vándorlásban – állapította meg az Erdélystat.

A portál felidézte: a szocializmus idején az országon belül irányított vándorlás történt, melynek kimondott célja a falusi lakosság arányának csökkentése volt. Ennek ellenére jelenleg is Románia az egyik legkevésbé városiasodott európai ország: a városi lakosság csupán az összlakosság 55 százalékát teszi ki.

Romániában és Erdélyben is 1991 után a belső vándorlás intenzitása a 2000-es évek elejéig csökkent, majd 2005 után kisebb és 2015 után már nagyobb mértékben nőtt.

Hírdetés

A vizsgált, 2011 utáni időszakban leginkább Bukarest-Ilfov régió vonzotta az oda költözőket. Erdélynek is pozitív az egyenlege. A többi romániai régióból többen költöztek el, mint ahányan beköltöztek.

Erdélyen belül a fő befogadó vidék Temes és Kolozs megye volt. Temes megyébe 6,1 százalékkal többen vándoroltak Románia más régióiból, mint amennyien romániai településekre vándoroltak el a megyéből. A „migrációs nyereség” Kolozs megyében 5,4 százalékos. Másodlagos bevándorlási célpont Szeben, Brassó, Arad és Bihar megye volt. A többi erdélyi megye belső vándorlási veszteséget könyvelt el ebben az időszakban.

A két fő kibocsátó megye Krassó-Szörény és Hunyad megye. A Székelyföldet is magukban foglaló megyék közül Maros megye csupán 0,3 százalékos belső migrációs veszteséget könyvelhetett el, míg Hargita megye vesztesége 1,2 százalékos, Kovászna megyéé 1,9 százalékos volt.

Erdélyben a fő bevándorlási célpontok a nagyvárosi vonzáskörzetben levő települések voltak. Ezekbe a nagyvárosokból is sokan kiköltöztek, így a nagyvárosok többsége is veszített a lakosságából. Az erdélyi nagyvárosok közül egyedül Kolozsvárnak pozitív az egyenlege, de az igazi nyereséget a város szomszédságában levő községek (elsősorban Szászfenes, Apahida és Kisbács) könyvelhették el. Kolozsvárral ellentétben, Temesvár jelentős népességkibocsátó nagyváros, de a vonzáskörzetében levő községek, elsősorban Gyüreg, Újszentes és Újmosnica szintén számottevően növelték lakosságuk lélekszámát. Kolozsvár és Temesvár után a Brassó, Szeben és Nagyvárad vonzáskörzetében levő községek és kisebb városokban is gyarapodott a lakosság.

Az Erdélystat elemzői szerint az erdélyi nagyvárosi vonzáskörzetben levő községek népessége évi három százalékkal nőtt 2012 és 2019 között. Ezek a települések nyolc év alatt nagyjából a lakosságuk egynegyedével gyarapodtak.

Összességében az erdélyi városoknak, ezen belül főleg a kisebb városoknak, jellemzően veszteségük van: vagyis többen költöznek el a városokból, mint amennyien beköltöznek oda. A legnagyobb népességkibocsátó települések az egykori ipari vagy bányászvárosok, vagy olyan községek, amelyek távol esnek a megyeszékhelytől vagy fontosabb városoktól. (MTI)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »