Minden, amit nem tudtál a füstölt marhanyelvről (X)

Minden, amit nem tudtál a füstölt marhanyelvről (X)

Ettél már füstölt marhanyelvet? Ha igen, akkor tudod, mennyire különleges az íze. Ha még nem, érdemes kipróbálnod, mert nem fogsz csalódni! Most megosztunk veled néhány fontos információt erről az ínyencségről!

Mitől különleges a füstölt marhanyelv?

A marhanyelvet a belsőségek közé sorolják, akárcsak a velőt, a zúzát, a májat vagy a pacalt. Épp ez utóbbihoz szokták leginkább hasonlítani a nyelvet kinézete miatt. Első ránézésre valóban nem tűnik csábítónak ez a hús, de aki ad neki egy esélyt, hamar rájön, hogy a világ legfinomabb ételeit lehet belőle elkészíteni.

Hidegtálakhoz, levesekhez, mártásokhoz szokták megfőzni, majd vékonyan felszeletelni, de van, aki tésztához eszi, vagy egyszerűen csak a pirítósra tesz belőle. A füstölés miatt íze a sonkáéhoz hasonlítható. Főleg csípősebb, borsosabb, savanykásabb ételek mellé ajánlják, dijoni mustárral vagy tormakrémmel különösen finom.

Egy nyelv körülbelül 2 kg súlyú, színhús, nincs benne zsír, megfőzve igen puha. Ha ekkor szeleteljük fel, szép, márványozott, gusztusos húst látunk majd, így máris nagyobb bizalommal viseltetünk iránta.

Hol lehet kapni ezt a különlegességet?

Hírdetés

Füstölt marhanyelvet nehéz beszerezni, de azért nem reménytelen. Ha nem akarsz heteken át várni rá a hentesnél, javasoljuk, hogy kukkants be a KolbászPosta.hu füstölt termékei közé, ahol számos különlegességre is bukkanhatsz, és rendeld meg innen!

Mivel a cég saját tulajdonú hűtős autókkal rendelkezik, ne félj, biztosan nem fog megromlani az áru, míg hozzád ér. Kövesd figyelemmel a hetente változó akciójukat is, így akár nagyker áron is vásárolhatsz tőlük!

A füstölt marhanyelvet egyébként gyakran helyettesítik sertésnyelvvel is, épp a nehéz beszerezhetőség miatt, de azért az nem ugyanaz. Mindenképp húsboltból, hentestől vásároljuk meg a füstölt nyelvet, ne válasszuk a vákuumcsomagolt, előrefőzött változatot, mert az nagyon nyúlós lesz. Bármikor vásárolhatunk belőle, nincs külön szezonja, de sokan karácsonykor főznek marhanyelvet és előételként fogyasztják.

Hogyan kell elkészíteni a füstölt marhanyelvet?

Kezdő háziasszonyok rémálma a füstölt húsok főzése, szeletelése. Első számú hibalehetőség az elsózás. Mivel a füstölés miatt már eleve sósabb a hús, figyeljünk arra, hogy ne tegyünk túl sok sót az ilyen ételek főzővizébe!

Másodszor pedig legyünk türelemmel a füstölt termékek főzésekor! Akkor lesz puha a hús, ha könnyen belemegy a kés hegye. A füstölt marhanyelvet is kb. 2 órán át kell főzni, majd még meleg állapotában lehúzni róla a külső, érdesebb részét, azaz a nyelv hártyáját, és levágni a tövénél a rágós részeket. Ezután szeletelhetjük, ha pedig kihűlt, tálaljuk fel majonézes salátával!

A pikáns ízek kedvelőinek nagyon fog ízleni a puha, omlós marhanyelv… de azért jobban járunk, ha nem áruljuk el mindenkinek, mit is eszik valójában. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »