Milyen hatással volt ránk a háború előidézte válság?

Milyen hatással volt ránk a háború előidézte válság?

Az elmúlt bő egy év, mióta az orosz-ukrán háború előidézte gazdasági hatások az életünk számos részét befolyásolták, a fogyasztói szokásainkra is jelentős hatással voltak, de a vállalatok működését is megváltoztatták.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) friss negyedéves elemzéséből kiderül, a folyamatosan csökkenő jövedelmek és a kimerülő megtakarítások a vásárlások visszafogására kényszerítették a háztartásokat.

Az év eleji béremelések a kormány szociális intézkedéseivel együtt ugyan  mérsékelték az infláció lakossági jövedelmekre gyakorolt ​​negatív hatásait, de ezeket nem tudták teljesen ellensúlyozni.

Emelkedő kamatok

Hírdetés

Emellett az eladósodott háztartások kezdték jobban érezni az emelkedő kamatok hatását. Közel egy év után, amikor a fogyasztás fenntartásának fő forrása a megtakarítás volt, ez a forrás is kimerült és a lakossági fogyasztás szinte minden tételben visszaesett.

A fogyasztók a legjelentősebben a különféle háztartási cikkek vásárlásán spóroltak, kevesebbet vásároltak élelmiszert is, és a meleg télnek köszönhetően energiafogyasztásukat is csökkentették.

Lemaradni kezdett az elektronikai ipar is, amely megrendeléseiben már régóta érzi a külföldi kereslet fokozatos romlását. A külkereskedelmi mérleg pozitív számokkal zárult, de ennek fő oka az alacsony import volt. Csökkentő hatást gyakoroltak a már tavaly év végén megnövekedett behozatallal előraktározott cégek, az alacsonyabb fogyasztás és a jövőbeli termelés miatti aggodalmak is. Emellett pozitív hatást gyakorolt ​​az energiahordozók, különösen a gáz importjának csökkenése is, amelyből a viszonylag meleg tél után bőven maradt a tározókban. A cégek beruházási aktivitása elsősorban az energia- és autóiparban nőtt. Ezzel szemben a háztartások továbbra is csökkentek a lakáscélú beruházások terén, mivel a monetáris politika szigorítása hosszú ideje megnehezíti a jelzáloghitelhez jutást.

Megkezdődtek az uniós források felhasználásával támogatott kormányzati beruházások. Az NBS arra számít, hogy az európai források felhasználásának pozitív hatása a közeljövőben megnyilvánul, és elősegíti a magánszektor beruházási aktivitásának javulását is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »