Milyen forgatókönyvre számíthatunk a harmadik hullám során?

Milyen forgatókönyvre számíthatunk a harmadik hullám során?

A koronavírus harmadik hulláma új rekordokat dönt. A teszteltek száma napról napra növekszik (már 2000 körüli), és ezzel arányosan növekszik a pozitív tesztek száma is. A kórházaink kezdenek megtelni, ami jelentősen korlátozza az egyéb – sokszor sürgős – egészségügyi ellátást, és sajnos, több a haláleset is. Az egyszerű éves összehasonlítás azt mutatja, hogy jelenleg az összes mért mutató terén rosszabbul állunk, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Bár ebből nem lehet automatikusa azt a következtetést levonni, hogy a harmadik hullám lefolyása hasonló vagy rosszabb lesz, mint az előzőé, most is több forgatókönyv létezik, ám a szakemberek szerint a viszonylagos nyugalomra nem érdemes hagyatkozni.

Szeptember közepén Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a hónap végére 1500-3000 lehet naponta az új fertőzöttek száma. Kórházba 75-100 beteg kerülhet napi szinten, az elhalálozások száma pedig 8-15 lehet naponta. A miniszter nagyjából beletrafált ezekkel az adatokkal, a kérdés csak az, hogy a harmadik hullám csúcsán kétezerre becsült kórházi esetek számával is így lesz-e majd, írja a dennníkn.sk portál.

Az optimista forgatókönyv szerint erre október végén kerülhet sor, azt követően karácsonyig fokozatosan megnyugszik a helyzet. Csakhogy ennek az elméletnek az a gyenge pontja, hogy még alacsony átoltottság mellett is jelentős az átfertőzöttség.

Arról azonban, hogy a második hullám során hányan estek át a betegségen, szinte semmit sem tudunk. Nincsenek ugyanis adatok erről.

Nem született semmilyen tanulmány, amely megpróbálná felmérni, hány embernek vannak antitestjei a covid ellen, és mekkora ezeknek a szintje.

Hírdetés

Amit biztosan tudunk, hogy beoltottság terén Európa sereghajtói közé tartozunk. Még mindig mintegy 800 ezer felnőtt 50 év feletti ember szaladgál beoltatlanul országszerte egy olyan rendszerben, amikor a delta terjedését szinte semmi sem akadályozza. A nyarat már elfelejtettük, lezárások nincsenek, őszintén, nincs is senkinek kedve erre még csak gondolni sem, a bárminemű rendelkezések betartására való hajlandóság majdhogynem egyenlő a nullával, és valójában nincs is, aki ezeket ellenőrizné. A bordó járásokban a jelenleg érvényes covid-automaták szerint este kilenc után már nem lehetne kimenni a házból, de vajon ki tartja ezt be? A kijárási tilalmat csak vészhelyzetre korlátozhatjuk, és nincs politikai akarat annak jóváhagyására.

Ha a szabályokat az állam sem tartja be, miért követnék a polgárai? Ha valaki itt radikálisan be meri húzni a kéziféket, az csak akkor lesz, ha egyértelművé válik, hogy minden előrejelzés kudarcot vallott, és ami történik, rosszabb, mint amit már egyszer túléltünk.

Mindezek ellenére továbbra is érvényes, hogy a deltával a következő hetekben valószínűleg valamennyien találkozni fogunk, ezért jobb lesz, nem a csodában bízni, hanem inkább felkészülni a lehető legrosszabb forgatókönyvre – ami azt jelenti, hogy a harmadik hullám hasonló katasztrófa lesz, mint a második. Még ha nem is mindenütt. Az ország északi részén megtelt kórházak is azt mutatják, nem mindenkinek lesz szerencséje.

Lengvarský miniszter szerint sem lehet túl nagy reményeket fűzni ahhoz, hogy a járvány karácsony előtt véget ér. Különösen az alacsony átoltottságú járásokban fenyeget, hogy a vírus helyi járványt okoz ott. A miniszter azonban optimistább, szerinte ugyanis ez már nem lesz olyan masszív, mint a második hullámban volt, írja az aktuality.sk portál

Szerinte a harmadik hullám csúcsa alacsonyabb lesz az országban, de „hosszabb ideig lesz stabilabb”. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy bizonyos területeken a korlátozások hosszabb ideig, máshol rövidebb ideig fognak tartani.

„A helyzet azonban nem okozhat összeomlást az egészségügyben” – fűzte hozzá. Lengvarský úgy véli, karácsonyig nem kerül sor mozgáskorlátozásra vagy lezárásokra, és bízik abban, hogy év végéig sikerül néhány százalékkal a beoltottságot is feljebb tornászni. Azt mondja, egy teljes beoltottságú embernek nem kell azon morfondíroznia, megrendelhet-e például egy szilveszteri hétvégét a hegyekben, bár a síszezon különböző lehet az egyes régiókban. Azokban a régiókban, ahol nagy a kockázata a koronavírus terjedésének, a covid-automata szerint kell eljárni: lehetővé tenni a beoltottak ott-tartózkodását vagy az OTP kritériumai szerinti belépést. A sífelvonóknak azonban üzemelniük kell a síelők számára, mondta a miniszter.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »