Milyen fájdalommal jár a rák?

Milyen fájdalommal jár a rák?

A tumoros fájdalmakat három nagy csoportra oszthatjuk: beszélünk akut és krónikus fájdalomról, illetve arról a fájdalomról, amelyben a haldoklók szenvednek.

Fontos, hogy fájdalom jelentkezése esetén azonnal szóljunk kezelőorvosunknak, hogy kideríthesse az okát, és megfelelően tudja kezelni, illetve csillapítani – írja a Házipatika.com.

A fájdalmat akkor tekintjük krónikusnak, ha több mint hat hónapja, vagy annál régebben áll fönt. Ez a fájdalom befolyásolja a beteg mindennapjait, esetenként munkaképtelenné teszi a pácienst. Ezzel szemben az akut fájdalom rövidebb ideig tart, és megszüntetése is sokkal egyszerűbb.

A haldokló beteg fájdalmát az orvos köteles legalább elviselhető szintre csökkenteni mind a beteg, mind a hozzátartozók érdekében. Legalább ugyanilyen fontos a páciens lelki szükségleteinek kielégítése, tehát hogy ne érezze magát felesleges tehernek, elegendő figyelemben részesüljön.

Tumoros betegségek esetén a fájdalmat okozhatja maga a daganat, ám maga a fájdalom a legtöbb rák esetén (például mellrák vagy hererák) már késői tünetnek számít. Jelentkezhet fájdalom sebészi beavatkozást, kemoterápiát vagy sugárkezelést követően is, de pszichológiai okok (mint például a haláltól valófélelem vagy a kiszolgáltatottság érzése) is meghúzódhatnak a háttérben, illetve tovább erősíthetik a már fennálló fájdalmat.

Hírdetés

Ezeken kívül előfordulhat az is, hogy más, a daganathoz nem köthető oka van a fájdalomnak, hiszen rákos betegnek is lehetnek például reumatikus panaszai. Daganatos megbetegedéshez egyébként egyéb kísérőtünetek is gyakran társulnak, mint hányinger, hányás, székrekedés, hasmenés, álmatlanság, fogyás, általános gyengeség.

Sok rákos páciens betegségéhez köthető alapállapotként tekint a fájdalomra, pedig a fájdalmat minden esetben kezelni kell.

Sokat segít, ha a beteg pontosan lejegyzi, 1-től 10-ig terjedő skálán belül milyen erősségű és milyen jellegű (égő, lüktető, hasogató) fájdalmat érzékel, pontosan hol és milyen gyakran. Segít az is, ha leírja, milyen körülmények között érezte a fájdalmat, és hogyan tudta csillapítani.

A fájdalom gyógyszeres csillapításában nemcsak az onkológus, hanem háziorvos is segítségünkre lehet, viszont a saját szakállunkra ne kísérletezzünk: még a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók bevétele előtt is kérjük ki orvos tanácsát.

A fájdalomcsillapítás csak tüneti kezelés, az alapvető problémát nem szünteti meg. Ennek ellenére mindenképpen kezelni kell, hiszen a kezeletlen fájdalom okozhat stresszt, alvászavart, étvágytalanságot, de akár depressziót is, ezekkel együtt pedig a páciens szervezete nehezebben birkózik meg a rákkal.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »