Milyen a levegő minősége Kelet-Szlovákiában

Milyen a levegő minősége Kelet-Szlovákiában

Szlovákia Környezetvédelmi Minisztériuma, a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökséggel illetve a Szlovák Hidrometeorológiai Intézettel együttműködve nemrég mutatta be a nagyközönségnek azt a dnesdycham.sk webalkalmazást, amely alapján bárki bármikor megnézheti a térképen, hogy az adott napon épp milyen a levegő összetétele településén.

Az ezzel kapcsolatosan leggyakrabban felmerülő kérdésekre a Környezetvédelmi Ügynökség szakértői, Jana Pavlíková, Imrich Fekete, Ján Rudy, Dominik Lejko, František Luterančík a Radovan Virgovič válaszoltak.

Nitrogénből, oxigénből, szén-dioxidból ill. egyéb gázokból álló levegőt, amely olyan szennyező anyagokat is tartalmazhat, amelyek negatívan hatnak az egészségünkre. Az Egészségügyi Világszervezet /WHO/ szerint évente mintegy 7 millió ember hal meg a levegő szennyezettsége miatt. Szlovákiában ez évente kb. 5000 ember halálát okozza.

Sajnos, a tudatos védekezés nálunk még gyerekcipőben jár, azon országok sorába tartozunk, ahol várható az Európai Bizottság elmarasztalása a levegőminőség követelményeinek megszegése miatt.

Eddig a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet honlapja nyújtott erről információt, ám az ott közölt adatok alapján egy laikusnak nehéz volt igazán képet kapnia a levegő összetételéről. A dnesdycham.sk oldalon viszont egy színskála mutatja az aktuális levegő minőségét.

Ha szmogriadó áll fenn, arról az adott településnek kell tájékoztatnia lakóit vagy saját honlapján, vagy a helyi, illetve a közszolgálati médiában.

Hírdetés

Amikor a levegőben olyan magas az egészségre káros anyagok mértéke, hogy annak rövid ideig tartó hatása is képes az emberi szervezetet károsítani. A szmog kialakulásában az időjárás is szerepet játszik. Olyan esetekben, amikor nagyobb magasságban a levegő hőmérséklete magasabb, mint a földfelszín közelében, és nincs légmozgás. Ilyenkor a közlekedésből vagy a fűtésből származó szennyező anyagok felgyülemlenek.

Szmogriadó nálunk főleg télen fordul elő.

A filtert is tartalmazó respirátorok /légzőkészülékek/ képesek megvédeni bennünket a káros porszemcséktől. Szmog esetén minimalizálni kell a szellőztetést, a kint tartózkodást, a gépkocsik használatát. 

Elsősorban ott, ahol a lakosok előszeretettel fűtenek rossz minőségű fűtőanyaggal, nedves fával, szeméttel. Szlovákia területén 11 olyan térség található, ahol a szennyezőanyagok ellenőrzött koncentrációja általában magas, ezért ezeket a levegő minőségkezelési területeinek nyilvánították. Keleten ilyen Kassa a körülötte található falvakkal /pl. Nagyida/, Korompa és Eperjes, illetve Eperjes megyében még Késmárk, Szepesváralja, Nagysáros, Opálhegy, Szinna, Szepesbéla, Palocsa, Lándok, Malcó, Szepesvéghely, Berzevice és Ugar.

Kevésbé, mint szeretnénk. Ennek elősorban az az oka, hogy

azok, akik korábban a tömegközlekedést vették igénybe a munkába járáshoz, azok ma zömmel saját autóikat részesítik előnybe.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »